AKTUELLT 2023-04-23: DET FINNS NÅGRA PLATSER KVAR OCH VI FÖRLÄNGER ANMÄLNINGSTIDEN TILL 31 MAJ. Det här är en exkursion där vi får uppleva Norrbotten i sensommartid. Med start och avslutning i Gällivare
Det här är en exkursion där vi får uppleva Norrbotten i sensommartid. Med start och avslutning i Gällivare färdas vi med buss och tar under tre dagar del av landskapets historia och natur. Vi får höra om skogsskötsel, renskötsel, gruvnäring och både traditionella och dagsaktuella frågor som rör skogen som resurs och dess betydelse för klimatet. Övernattar gör vi på Arctic River Lodge, strax utanför Tärendö, alldeles invid älven med samma namn.
Onsdagen den 16 augusti
Efter inledning och presentation av exkursionen ägnas förmiddagen åt ”Undret på Dundret”. På fjällmassivet Dundrets sydvästsida anlades enligt den legendariske jägmästaren Joel Wretlinds metoder för cirka 70 år sedan en av de första ”moderna föryngringarna”. Marken brändes innan planteringen, beståndet blev lyckat och är idag både gallrat och gödslat. Vi diskuterar hyggesbruk alternativt hyggesfritt skogsbruk, koldioxideffekter kopplade till virkesförråd och tillväxt samt gödslingens effekter.
Efter lunch färdas vi mot Tärendö med ett stopp i Kompelusvaara för att se på effekter på produktion och omloppstid i föryngringar där åtgärderna varit bränning, sådd och plantering.
Framme i Tärendö blir vi guidade i den fina hembygdsgården där lokalhistorien avspeglas i både byggnader och föremål. Därefter incheckning på Arctic River Lodge, bastu för dem som så önskar och middag.
Torsdagen den 17 augusti
Färd till Suorsa för att besöka dels den hårt brukade kronoparken där bland annat trädslagsbyten skett, dels naturreservatet (f. d. domänreservat) där frågor om tillväxt och kolförråd tas upp. Området är viltrikt, grönstenspåverkat och var grandominerat. Presentation av Sveaskogs skötsel- och produktionsinriktning som den såg ut förr och hur den ser ut idag.
Vidare till Vasikkavuoma naturreservat med en av Europas största slåttermyrar. Här intas fältlunch på en vacker plats. Specialforskaren Hannu Hökkä från naturresursinstitutet Luke i Uleåborg är med under dagen. Vi belyser och diskuterar dikningshistoriken, begreppet våtmark och effekter och konsekvenser av återvätning.
Vi besöker också berget Jupukka med en av mätpunkterna som ingår i världsarvet Struves meridianbåge. Det är ett minne från första halvan av 1800-talet då astronomen Wilhelm Struve ledde ett projekt där man med hjälp av 256 triangelpunkter mellan Svarta havet och Hammerfest konstaterade att jorden inte är helt rund, utan lite tillplattad vid polerna. Milsvid utsikt utlovas vid vackert väder.
Om vi hinner besöker vi också Kaunis Irons gruva i Tapulivuoma. Åter till hotellet i Tärendö för egna aktiviteter och middag.
Fredagen den 18 augusti
Frukost, utcheckning och bussfärd till ett historiskt rengärde vid Selkävaara. Här berättar representanter för en koncessionssameby om deras renskötsel och hur den skiljer sig från fjäll- och skogsamebyarna. Hur ser framtiden ut och går skötseln att utveckla? Lunch i fält, innan vi börjar återfärden mot Gällivare. På ett lavområde med stor betydelse för renskötseln, träffar vi en representant för Gällivare skogssameby. Vi får höra om både konflikter och samverkan mellan skogsbruk och renskötsel. Här belyses hur lavmarkerna påverkas av skogsbruksåtgärder som hyggesbränning och markberedning.
Avslutning och transport till järnvägsstation och flygplats.
Samling: Gällivare. Plats och karta meddelas dem som anmäler sig. Här kan privata bilar parkeras under tre dagar. Kaffe serveras från kl. 9.00.
Färdsätt: Gemensam buss.
Pris: Cirka 3 400 kr per person. Buss, två övernattningar i dubbelrum med frukost på Arctic River Lodge i Tärendö, tre luncher, två middagar samt förmiddags- och eftermiddagskaffe alla dagar. Dryck utöver måltidsdryck betalas separat.
Ta sig hit: Gällivare ligger 24 mil från Luleå. Till Kiruna är det 12 mil. För långväga resenärer passar det att åka nattåg både till och från exkursionen. Det går också att flyga till Gällivare. För reseråd, kontakta Hans Winsa. Se nedan.
Exkursionsvärdar: Sveaskog och Skogshistoriska Sällskapet.
Exkursionsledning: Hans Winsa, Skogshistoriska Sällskapet.
Anmälan senast fredagen den 31 maj till Hans Winsa per e-post hans.winsa@gmail.com eller tfn 070-320 50 28. Högst 40 deltagare – först till kvarn! När anmälan är mottagen får du ett svar per e-post med besked om att du fått plats, alternativt står på reservlistan. Du bekräftar ditt deltagande genom att betala in avgiften enligt anvisningarna i svarsmejlet.
16 Augusti, 2023 09:30 - 18 Augusti, 2023 18:00(GMT+01:00)
Gällivare
Kommentarer inaktiverade.
Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information
Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.