EXKURSIONEN ÄR FULLBOKAD MEN DU KAN ANMÄLA DIG TILL RESERVPLATS
Området kring Ångermanälven är intressant. Bördiga marker och ett rikt fiske gjorde att människor tidigt slog sig ner här. Med god tillgång på virke anlades på 1700-talet flera järnbruk försörjda sjöledes med malm från Roslagen. Under 1800-talet började älven föra ofattbara mängder timmer till de nya industrierna vid dess mynning. Idag är skogen lika viktig – men brukas nu med hänsyn tagen också till de många andra arter som hör den till. Både det moderna och det tidigare brukandet kommer att belysas under exkursionen.
Onsdag 21 augusti 2024 kl. 10.00 till torsdag den 22 augusti kl. 16.00
Samling: Sörgraninge mångfaldspark vid väg 331, söder om Graningesjön
Hitta hit: Vägbeskrivning och karta kommer med bekräftelsen på anmälan till exkursionen.
Exkursionsvärdar: Johan Hedberg, Björkå bruk och Skogshistoriska Sällskapet
Exkursionsledning: Per Simonsson, tidigare SCA, Per Linder, tidigare Fastighetsverket och Erik Normark, tidigare skogsvårdschef i Holmen.
Deltagaravgift: Medlem i Skogshistoriska Sällskapet 2 000 kr. Ännu ej medlem, 2 500 kr. Priset inkluderar mat och logi i enkelrum (dubbelrum ej tillgängligt), dryck till middag bekostas av deltagarna. Med reservation för mindre avgiftshöjning.
Anmälan senast onsdagen den 1 maj till Erik Normark, tel 070-494 79 43 per e-post, e.normark58@gmail.com. Max 30 deltagare – först till kvarn. När anmälan är mottagen får du ett svar per e-post med besked om att du fått plats, alternativt står på reservlistan. Du bekräftar ditt deltagande genom att betala in avgiften enligt anvisningarna i svarsmejlet.
Programmet
Onsdag 21 augusti
Med start i SCA:s mångfaldspark i Sörgraninge får vi höra ekologen, SkogD Per Simonsson, tidigare SCA, visa exempel på och berätta om hur naturhänsynen växte fram i skogsbruket under 1990-talet.
Här finns också spåren av de första inbyggarna i form av ett fångstgropsystem. Arkeologen Margareta Bergvall kommer att berätta om hur dessa användes innan de förbjöds år 1864.
I en tallnaturskog berättar SkogD Per Linder, tidigare Fastighetsverket, om dynamiken i orörda skogar och om förekomsten av lövträd i dagens och gårdagens skogar.
I Bollstabruk tar vi del av den intressanta bruksmiljön med masugn, herrgård och tidstypiska arbetarbostäder.
Övernattning på folkhögskolan i Hola där vi efter middagen besöker Häxmuseet och får höra om hur det gick till år 1675 då 71 kvinnor avrättades, anklagade för häxeri.
Torsdag 22 augusti
Vi besöker Holms säteri och Björkåbruk på älvens norra sida, där det en gång funnits stångjärnshammare, sågverk och massabruk. Idag är de flesta spåren borta, men Johan Hedberg, ättling till säteriets ägare, förmedlar platsens och brukets historia för oss.
Här finns också Ångermanlands största gravfält och arkeologen Margareta Bergvall berättar om de fynd man gjort här. Vi kommer också att få ta del av hur man har restaurerat den tidigare flottrensade Björkån så att fisken åter kan vandra upp i den.
Exkursionen avslutas i SCA:s hypermoderna sågverk i Bollstabruk där vi kan begrunda den utveckling som skett sedan masugnen uppfördes här år 1741.