Gravsjö och Enviken, Dalarna - FULLTECKNAD

24maj09:3015:30Gravsjö och Enviken, Dalarna - FULLTECKNAD– vattensåg och skogsmuseum09:30 - 15:30(GMT+02:00)

Information

Exkursionen är fulltecknad men du kan anmäla dig till reservplats.

Det har genom tiderna funnits många tusen byasågar i Sverige. Med hjälp av rinnande vatten sågade traktens bönder virke till husbehov. Här och var finns rester av sådana sågar. En del till och med i körbart skick. En av dem finns i Gravsjö, några mil från Rättvik.

Gravsjösågen uppfördes på 1700-talet och var i drift till i slutet av 1940-talet. De sista åren drevs den av en generator som installerats i den närbelägna kvarnen.

– Man fylls med stor respekt för kunskapen hos de människor som skapade de här sågarna. Hur man grävde dammar, byggde vattenrännor och konstruerade vattenhjul och sågramar av handbilat virke. Det säger professor emeritus Mats Nylinder, som skrivit en bok om gamla sågar och tagit initiativet till exkursionen.

Berit Gravsjö, ordförande i föreningen Gravsjösågens intressenter, har lovat att man den här dagen kör igång sågen och gör en specialvisning för oss.

Efter lunch färdas vi några mil söderut till Enviken där vi besöker det lilla skogsmuseet. Här guidas vi av hembygdsföreningens ordförande, Mikael Waller, som berättar om samlingarna och om Envikens strategiska läge längs den viktiga handelsled mellan mellersta och norra Sverige som gick här. Bland annat fanns här en av Sveriges största landstullar.

I Enviken medverkar också professor emeritus Lars Kardell, som bland annat utifrån sin nya bok om Hälsingeskogen-Ödmården, berättar om den här landsändans intressanta historia.

Fredag 24 maj 2024 kl. 09.30–cirka 15.30

Samling: Gravsjö, som ligger längs länsväg 889, cirka 25 km nordväst om Rättvik. Kaffe serveras från kl. 09.00.

Avslutning: Enviken, vid riksväg 50 en dryg mil norr om Falun.

Exkursionsvärdar: Föreningen Gravsjösågens intressenter, Envikens hembygdsförening och Skogshistoriska Sällskapet.

Exkursionsledning: Berit Gravsjö Eriksson, Mats Nylinder, Mikael Waller, Lars Kardell och Lars Klingström.

Deltagaravgift: Medlem i Skogshistoriska Sällskapet 300 kr. Ännu ej medlem, 400 kr. Priset inkluderar förmiddagskaffe och lunch.

Anmälan senast fredagen den 10 maj till Lars Klingström, i första hand per e-post lars@klingstrom.net alt. 070-523 51 70. Ange önskemål om specialkost. Max 30 deltagare – först till kvarn. När anmälan är mottagen får du ett svar per e-post med besked om att du fått plats, alternativt står på reservlistan. Du bekräftar ditt deltagande genom att betala in avgiften enligt anvisningarna i svarsmejlet.

Tid

(Fredag) 09:30 - 15:30(GMT+02:00)

Plats

Gravsjö

Other Events

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng