Gröna lögner: Från plundrad skog till skogsodling och naturhänsyn

15aug09:0017:00Gröna lögner: Från plundrad skog till skogsodling och naturhänsyn

Information

”Gröna lögner” var en beteckning för mycket glesa och lågproduktiva restbestånd. Dessa uppkom efter upprepade hårda blädningar eller dimensionsavverkningar där allt brukbart virke togs ut och naturlig föryngring uteblev. De kunde också vara följden av att skogsodlingsåtgärder inte utfördes alls, eller misslyckades.

Under exkursionen ges en historisk bild över hur formerna för skogsskörd och anläggning av ny skog har utvecklats. Det har gjort att ”gröna lögner” idag är mycket sällsynta i normala klimatlägen. Vi besöker också ett försök som ingår i en större försöksserie, från 1980-talet, där resultaten av olika grader av skogsvårdsintensitet jämförs efter kalavverkning – från inga åtgärder alls via för trakten normala skogsodlingsåtgärder till ett så kallat expertalternativ som antogs ge extra god återväxt och framtida produktion.

Vi får också en mycket initierad genomgång av hur och varför dagens omfattande naturhänsyn
i skogsbruket har vuxit fram samt dagens praxis för naturhänsyn. Slutligen får vi kanske något, eller några, exempel på bestånd som idag kan liknas vid gröna lögner och varför dessa har uppstått.

Samling vid SCAs huvudkontor på Skepparplatsen i Sundsvall, där parkeringsplatser finns. Vi åker sedan i gemensam buss som avgår kl. 09.15 så kom i tid för parkering. Bussen återkommer senast vid 17-tiden.

Exkursionsvärdar: Skogshistoriska Sällskapet och SCA Skog.

Exkursionsledning: Per Persson f.d. skogsvårdschef SCA Skog, Hanna Lundmark, doktorand i skogshistoria vid SLU, Björn Elfving, professor emeritus och Per Simonsson, skog dr och skogsekolog vid SCA.

Deltagaravgift: Medlemmar i Skogshistoriska Sällskapet: 200 kronor. Ännu ej medlem: 300 kronor. Betalning görs på plats, kontant eller Swish. I priset ingår förmiddagskaffe och lunch.

Anmälan senast onsdagen den 9 augusti:
Per Persson. Tel: 070-311 83 05. E-post: alaper@telia.com

Tid

(Tisdag) 09:00 - 17:00(GMT+00:00)

Plats

Sundsvall

Other Events

Dela detta event

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng