Hälleskogsbrännan, Västmanland - FULLTECKNAT

17aug10:0016:30Hälleskogsbrännan, Västmanland - FULLTECKNATLivet återvänder efter branden

Information

OBS: Exkursionen är nu fulltecknad men du kan anmäla dig till reservplats.

Den 31 juli 2014 startade en brand som kom att bli den största i Sverige på över 100 år. Branden drabbade över 13 000 hektar skog och påverkade inte bara träden utan också gårdar, kulturmiljöer, mark, djur och växter. Mer än halva ytan har efteråt avsatts som naturreservat och ekopark.

I området finns unika möjligheter att studera hur naturen återhämtar sig. På exkursionen kommer vi att höra om brandens förlopp och hur växter och djur återvänt eller nyetablerats. Följderna för skogsbruket diskuterar vi i de brända delarna utanför reservatet. Tillvaratagande av virke, påverkan på vägnätet, föryngring, viltet och hur insekter och svampar påverkar är frågor som kommer upp.

Exkursionen leds av Göran Hagerfors, tidigare ”brandgeneral” för Skogsstyrelsen, professor Lena Gustafsson som forskar på brandens ekologiska effekter, Bengt Algotsson från Mellanskog samt Ulf Didrik och Mats Hannerz, Skogshistoriska Sällskapet. Vi kommer också att träffa andra experter som berättar om kulturspår och fåglar.

Efter exkursionen finns möjlighet att besöka det närliggande världsarvet Engelsbergs bruk. Bruket var hotat av branden men klarade sig med ett nödrop.

Samling: Grävlingsberget, Hälleskogsbrännan. Kaffe serveras från kl. 09.30. Transport med egna bilar. Ta gärna med stolryggsäck.

Hitta hit: Grävlingsberget ligger mitt i brandfältet, längs vägen mellan Virsbo och Hörnsjöfors.

Exkursionsvärdar: Skogshistoriska Sällskapet och Mellanskog.

Deltagaravgift: Medlem i Skogshistoriska Sällskapet: 200 kr. Ännu ej medlem: 300 kr. Priset inkluderar förmiddagskaffe och lunch. Max 50 deltagare. Först till kvarn.

Anmälan senast måndagen den 2 augusti till Mats Hannerz, i första hand e-post, mats.hannerz@silvinformation.se i andra hand telefon, 070-528 85 54. När anmälan är mottagen får du ett svarsmejl med besked om att du fått plats, alternativt står på reservlistan. Du bekräftar ditt deltagande genom att betala in avgiften enligt anvisningarna i svarsmejlet. OBS. Kontant betalning på plats är inte längre möjlig.

 

Tid

(Tisdag) 10:00 - 16:30(GMT+02:00)

Plats

Hälleskogsbrännan

Other Events

Dela detta event

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng