Historiska kartor ger kunskaper som är värdefulla också idag Historiska kartor har under lång tid använts för att förstå landskapsförändringar. De ger också viktiga ledtrådar till vad vi kan finna i dagens landskap i form av kulturlämningar och biologisk mångfald.
Dagen inleds med en introduktion till det historiska kartmaterialet, framför allt skifteskartor från slutet av 1700-talet och fram till 1900-talets början samt de ekonomiska kartverken från 1859 till 1978.
Vi får en inblick i hur Skogsstyrelsen idag använder historiska kartor i sin operativa verksamhet, till exempel vid allmän rådgivning och för lämplig skötsel av områden som avsatts för naturvård, bland annat biotopskydd och naturvårdsavtal. På plats i landskapet ledsagar oss de gamla kartorna till områdets historia. Vi får tips och kunskaper om hur det går att använda kunskaperna om skogsmarkens historia idag. Centralt är vad som kan utläsas om hävd och vegetation ur de olika kartmaterialen.
Skogsstyrelsens erfarenheter från möten med markägare över historiska kartor är överlag mycket positiva. Kartorna stimulerar och hjälper dagens brukare att se historiska sammanhang i markanvändningen. Härigenom kan också målbilderna för brukarens olika skötselåtgärder bli tydligare.
Samling vid Adelsnäs Slott, p-platsen. Kaffe serveras från kl. 09.00.
Hitta hit: Väg 35, strax söder om Åtvidaberg: Sväng in på väg 134 mot Kisa. Efter 1,5 km, skylt: Adelsnäs.
Exkursionsvärd: Skogshistoriska Sällskapet.
Exkursionsledning: Jan Lannér, Skogsstyrelsen och Jan Sandström, Skogshistoriska Sällskapet.
Deltagaravgift: Medlemmar i Skogshistoriska Sällskapet: 200 kronor. Ännu ej medlem: 300 kronor.
Betalning görs på plats, kontant eller Swish. I priset ingår förmiddagskaffe och lunch.
Anmälan senast fredagen den 5 maj:
Jan Sandström, 08-656 23 08, 070-603 98 11, E-post: jan.g.sandstrom@telia.com