I tjärans spår, Norra Renbergsvattnet

10jun10:0016:00I tjärans spår, Norra Renbergsvattnet

Information

Tjärframställning var ända fram till andra världskriget en viktig näring i Sverige och på många platser kan man än idag se spår från denna epok.

Råvaran utgjordes av döda tallar som var rika på kåda. För att öka tillgången på döda eller döende träd katade man dem. Helst skulle det vara senvuxna tallar med täta årsringar. Det innebar att man nästintill ringbarkade dem – men behöll en cirka decimeter bred livrand som gjorde att trädet inte dog. Det producerade då stora mängder kåda och efter tiotalet år avverkades det som en lämplig råvara för tjärframställning.

Under denna exkursion besöker vi ett unikt område med tallar som katades på 1870-talet. Här finns också nyligen katade tallar samt en tjärdal. Vi får höra hur området nyttjades och hur tjärbränningen gick till. Exkursionen inleds med en guidning på hembygdsområdet i Norra Renbergsvattnet, där vi bland annat får höra om den lokala sågverkshistoriken och se en vattendriven spånhyvel i drift.

Samling: vid hembygdsområdet i Norra Renbergsvattnet. Kaffe serveras från kl. 09.30.

Hitta hit: Åk väg 364 som går mellan Skellefteå och Burträsk. Cirka en mil norr om Burträsk avtagsväg västerut mot Norra Renbergsvattnet. Se också www.renbergsvattnet.se

Exkursionsvärd: Skogshistoriska Sällskapet.

Exkursionsledning: Gunnar Andersson och Johan Renström, Skogshistoriska Sällskapet.

Deltagaravgift: Medlemmar i Skogshistoriska Sällskapet: 200 kronor. Ännu ej medlem: 300 kronor.
Betalning görs på plats, kontant eller Swish. I priset ingår förmiddagskaffe och lunch.

Anmälan senast fredagen den 2 juni
Erik Valinger. Tel: 090-786 83 35. E-post: erik.valinger@slu.se

Tid

10 Juni, 2017 10:00 - 16:00(GMT+00:00)

Plats

Norra Renbergsvattnet

Västerbotten

Other Events

Dela detta event

Get Directions

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng