Iggesund, Hälsingland

23maj09:3015:30Iggesund, HälsinglandÄr contortan historia?

Information

Iggesunds Bruks historia löper tillbaka till 1685, när Isak Breant fick privilegier att anlägga ett järnverk vid de två nedre fallen i Iggån. För att säkerställa dess behov av träkol och senare tiders virke till sågverk och massabruk köptes allt mer skogsmark. Iggesund (idag de av Holmen-koncernen) kom efterhand att bli ett av landets större skogsbolag.

Under 1960- och 1980-talen gjorde sig företaget känt för det progressiva skogsskötselprogrammet Den nya skogen. Bland annat utvecklade man strategier för gallringsfritt skogsbruk och satsade på snabbväxande contortatall. Tillsammans med SCA var man pionjärer med detta trädslag i Sverige. Man låg också i täten för skogsbrukets mekanisering.

Exkursionen inleds med att Karl-Gunnar Karlsson, Iggesund, kåserar om företagets historia. Vi får också höra om skogsskötselstrategin och bakgrunden till contortaprogrammet. Vidare om den tidiga mekaniseringen av skogsbruket. Därefter äntrar vi bussen som tar oss ut i skogen, varpå lunch serveras. Vi besöker sedan ett antal exkursionspunkter, främst contortabestånd, där företagets halvsekellånga erfarenheter av trädslaget presenteras och diskuteras.

Samling: Breantsalen, i det gamla järnbruket mitt emot Grillska Gården i Iggesund. Kaffe serveras från kl. 08.30.

Hitta hit: Iggesund ligger cirka en mil söder om Hudiksvall.

Exkursionsvärd: Skogshistoriska Sällskapet och Holmen Skog AB.

Exkursionsledning: Thomas Bouvin och Henrik Björkman, Holmen Skog samt Jan Fryk, Skogshistoriska Sällskapet.

Deltagaravgift: Medlemmar i Skogshistoriska Sällskapet: 200 kr. Ännu ej medlemmar: 300 kr. Priset inkluderar förmiddagskaffe och lunch. Max 45 deltagare. Först till kvarn.

Anmälan senast onsdagen den 9 maj till: Jan Fryk, i första hand e-post, janfryk4@gmail.com,  i andra hand, telefon 070-516 95 51. När anmälan är mottagen får du ett svarsmejl med besked om att du fått plats, alternativt står på reservlistan. Du bekräftar ditt deltagande genom att betala in avgiften enligt anvisningarna i svarsmejlet. OBS. Kontant betalning på plats är inte längre möjlig.

Tid

(Måndag) 09:30 - 15:30(GMT+02:00)

Dela detta event

Get Directions

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng