Industrihistoria i Värmland - EXKURSIONEN ÄR FULLTECKNAD

23okt10:0016:00Industrihistoria i Värmland - EXKURSIONEN ÄR FULLTECKNADGruvöns bruk, Grums

Information

Värmland är ett av de många brukens landskap – och i alla tider med skogen som bas. Först handlade det om järnhantering och från 1800-talet om sågverk och så småningom massa- och papper. Under åren har det totalt funnits 52 massaoch pappersbruk i Värmland, idag är de sju. Två av dem, Skoghall och Gruvön tillhör de största i landet.

Vi kommer att tas med på en resa som börjar i det tidiga 1800- talet då det började växa upp sågverk på fl era ställen. Vi får höra om de första massabruken och hur deras helt orenade utsläpp orsakade svåra skador i de mottagande vattendragen. Vi får också ta del av hur man i förhållandevis sen tid äntligen kommit till rätta med olägenheterna och kommit allt närmare vad som kan kallas en bestående hållbarhet. Deje, Billerud, Hånsfors, Kyrkebyn, Skoghall och Gruvön är några av de bruk som kommer att belysas.

Vi kommer också att få en inblick av hur råvaruförsörjningen genom åren hanterats samt en bild av dagens Gruvön, inklusive en visning av fabriken och den nya pappersmaskin som körs igång våren 2019.

Samling: Receptionen, vid södra porten på Gruvöns bruk. Kaffe serveras från 09.30.

Hitta hit: Gruvöns bruk, ligger i Grums, knappt 3 mil väster om Karlstad.

Exkursionsvärd: Skogshistoriska Sällskapet och BillerudKorsnäs

Exkursionsledning: Lennart Stolpe, BillerudKorsnäs, Hans Norrström, ÅF, Eva Karlsson-Berg, Sveaskog och Karin Tormalm, Skogshistoriska Sällskapet.

Deltagaravgift: Medlemmar i Skogshistoriska Sällskapet: 200 kronor. Ännu ej medlem: 300 kronor. Betalning görs på plats via Swish i första hand, kontant i andra hand. Priset inkluderar förmiddagskaffe och lunch.

Anmälan senast måndagen den 14 oktober till: Karin Tormalm. E-post: karin.tormalm@gmail.com Tel: 070-382 79 56

EXKURSIONEN ÄR NU FULLTECKNAD MEN NI KAN ANMÄLA ER TILL RESERVLISTAN! KONTAKTA KARIN TORMALM ENLIGT OVAN.

Tid

(Onsdag) 10:00 - 16:00(GMT+00:00)

Plats

Gruvöns bruk

Storjohanns väg 4, 664 33 Grums

Other Events

Dela detta event

Get Directions

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng