Vi ägnar hela dagen åt träkolet, den viktigaste insatsvaran i de talrika svenska bergs- och järnbruken från medeltiden ända fram till 1900-talet.
Under förmiddagen på Skogsmästarskolan får vi höra om brukens utveckling i den svenska järnhanteringens hjärtland, Bergslagen, och beroendet av träkolet – ödesfrågan. Vi diskuterar om olika metoder för träkolning i milor och ugnar och får höra om de gamla kolarskolorna. Och vi undrar hur den intensiva, flerhundraåriga träkolningen i Bergslagen har påverkat skogsskötseln och skogstillståndet.
Eftermiddagspasset inleds i Kolarbyns ”stor-mila” där lunchen serveras tillsammans med visor och berättelser om kolarlivet. Huvudnumret blir att tillsammans med erfarna kolare och kolarmärkesaspiranter från Kolarorden ta del i arbetet med att resa, risa och stybba en mila. Sista punkten i programmet blir att besöka en närbelägen gammal kolbotten för att diskutera hur dessa kulturspår kan upptäckas och bevaras.
Lördagen den 11 augusti kl. 09.30–16.00
Samling vid Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg. Kaffe serveras från kl. 09.00.
Exkursionsvärdar: Skogshistoriska Sällskapet och Kolarbyn.
Exkursionsledning: Erik Valinger, Skogshistoriska Sällskapet och Sten Norén, Kolarorden.
Deltagaravgift: Medlemmar i Skogshistoriska Sällskapet: 200 kronor. Ännu ej medlem: 300 kronor. Betalning görs på plats, kontant eller swish. Priset inkluderar förmiddagskaffe och lunch.
Anmälan senast onsdagen 1 augusti till: Rolf Thorén, 070-241 98 00. E-post: rolf.thoren1@comhem.se