Kolning, Skinnskatteberg

11aug10:0016:00Kolning, SkinnskattebergKolning och träkolets historiska betydelse

Information

Vi ägnar hela dagen åt träkolet, den viktigaste insatsvaran i de talrika svenska bergs- och järnbruken från medeltiden ända fram till 1900-talet.

Under förmiddagen på Skogsmästarskolan får vi höra om brukens utveckling i den svenska järnhanteringens hjärtland, Bergslagen, och beroendet av träkolet – ödesfrågan. Vi diskuterar om olika metoder för träkolning i milor och ugnar och får höra om de gamla kolarskolorna. Och vi undrar hur den intensiva, flerhundraåriga träkolningen i Bergslagen har påverkat skogsskötseln och skogstillståndet.

Eftermiddagspasset inleds i Kolarbyns ”stor-mila” där lunchen serveras tillsammans med visor och berättelser om kolarlivet. Huvudnumret blir att tillsammans med erfarna kolare och kolarmärkesaspiranter från Kolarorden ta del i arbetet med att resa, risa och stybba en mila. Sista punkten i programmet blir att besöka en närbelägen gammal kolbotten för att diskutera hur dessa kulturspår kan upptäckas och bevaras.

Lördagen den 11 augusti kl. 09.30–16.00

Samling vid Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg. Kaffe serveras från kl. 09.00.

Exkursionsvärdar: Skogshistoriska Sällskapet och Kolarbyn.

Exkursionsledning: Erik Valinger, Skogshistoriska Sällskapet och Sten Norén, Kolarorden.

Deltagaravgift: Medlemmar i Skogshistoriska Sällskapet: 200 kronor. Ännu ej medlem: 300 kronor. Betalning görs på plats, kontant eller swish. Priset inkluderar förmiddagskaffe och lunch.

Anmälan senast onsdagen 1 augusti till: Rolf Thorén, 070-241 98 00. E-post: rolf.thoren1@comhem.se

Tid

(Lördag) 10:00 - 16:00(GMT+00:00)

Plats

Skogsmästarskolan, Skinnskatteberg

Herrgårdsvägen 8, 739 31 Skinnskatteberg

Other Events

Dela detta event

Get Directions

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng