Kunskap om skogens historia

22aug09:3016:00Kunskap om skogens historia

Information

IMG_8557
Historian döljer sig under mosstäcket

 Äntligen blev en efterlängtad utbildning av. Den 22 augusti genomfördes en kurs i Grovare med hela 18 deltagare som fick lära sig kan söka sig tillbaka i historien och hitta uppgifter om ett stycke skog – såväl i arkiv och böcker som i ute i naturen.

Det finns många sätt att ta reda på en skogs historia. Under den här kursen fick deltagarna under sakkunnig ledning lära sig att söka i det skriftliga källmaterialet; var man kan hitta arkivhandlingar och kartor och de spår som finns i litteraturen och människors minnen.

– En perfekt storlek på grupp för ett tillfälle som detta, sade Örjan Hill, nöjd kursledare och författare till kursboken Kunskap om skogens historia.

Boken har visserligen ett antal år på nacken men är inte mindre aktuell för det. Det ursprungliga initiativet till den togs av den tidigare ordföranden i Skogshistoriska Sällskapet, Hans Ekelund. Han hade noterat att allt fler människor intresserade sig skogshistorisk forskning och menade att Sällskapet borde bidra på något sätt. Resultatet blev denna bok vars syfte är att underlätta för amatörforskare och alla andra intresserade att finna källorna och lära sig tyda tecknen i naturen. Det kan förklara varför skogen ser ut som den gör och bidra till en tydligare bild av hur bygder och landskap såg ut och utnyttjades i gången tid.

Med nyckelorden inspiration och vägledning syftar kursboken till att väcka nyfikenhet kring skogen hemmavid. Den är utformad som en skogshistorisk forskningsresa där läsaren får följa en forskargrupps arbete med att metodiskt nysta upp en skogs historia.

– Men man hinner inte med allt på en dag, konstaterade Örjan Hill. Jag har framförallt berättat om landskapets utveckling, terminologin kring bondens verksamhet samt svedjebruket. Merparten av tiden inne har ägnats åt att visa var man finner kartor och skriftlig källmaterial. Inte minst också att gå igenom vad man kan utläsa ur de gamla dokumenten.

Örjan gladdes förstås åt den uppskattning som deltagarna tydligt gav uttryck för. Skogshistoriska Sällskapet har förhoppningar om att upprepa kursen till kommande år.

/Hans-Jöran Hildingsson


 

Tid

22 Augusti, 2015 09:30 - 16:00(GMT+00:00)

Dela detta event

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng