Svenska kyrkan förvaltar 400 000 hektar skogsmark genom de så kallade prästlönetillgångarna, ett arv med anor från medeltiden och en källa för inkomst till kyrkans förkunnelse. Nästan en fjärdedel av skogen ligger inom Härnösands stift. Många, och ibland motstridiga,
Information
Svenska kyrkan förvaltar 400 000 hektar skogsmark genom de så kallade prästlönetillgångarna, ett arv med anor från medeltiden och en källa för inkomst till kyrkans förkunnelse. Nästan en fjärdedel av skogen ligger inom Härnösands stift. Många, och ibland motstridiga, förväntningar finns idag på kyrkans skogsförvaltning.
FÖLJ MED PÅ EN RESA i västra Jämtland där dåtid möter nutid. Skogskartan från 1751 ger historiska perspektiv och vi får även ta del av den högaktuella utredningen ”Kyrkan och skogen”.
EXKURSIONEN BÖRJAR VID Mattmars kyrka med vida vyer över den jämtländska fjällvärlden. Tillsammans med en erfaren kyrktaksläggare belyses här behovet av kvalitetsvirke för kyrkorenoveringar. Vi besöker också ett kulturvirkesbestånd i kyrkans närhet.
Färden går sedan vidare till ett intressant område där stiftsskogvaktaren på 1970-talet, med inspiration från Norge, genomförde en kontroversiell ”stripehogst” på 60 hektar.
Åreskutan vilar i ett tråg av kopparmalm och resten av dagen ägnar vi åt Fröå Gruvområde, en kulturmiljö av riksintresse där man bröt koppar år 1744 –1919. 600 personer levde då här i områdets 120 torp. En spektakulär sevärdhet är vattenkonsten som med sitt stora vattenhjul (9,5 m i diameter) och 200 meter långa stånggång pumpade vatten ur gruvan. Vi får också se hur skogsmark som då var totalt renhuggen idag hyser höga naturvärden.
VI ÖVERNATTAR PÅ HOTELL FJÄLLSÄTRA i Undersåker. Efter frukost ger vi oss ut i lämningarna efter Västjämtlands skogsindustriella era som omfattade både sågverk och massaindustri. Järnvägen som blev färdig 1882 spelade en viktig roll för tillkomsten av bland annat Järpens Ångsåg och Äggfors träsliperi.
På Mörsils hembygdsgård Römmen besöker vi stiftets skogsmuseum som åskådliggör tiden 1940–1990. Avslut vid Mattmars kyrka.
Utöver intressant innehåll och fina vyer förplägas vi under exkursionen med läcker lokalproducerad mat. Passa gärna på att lägga till några semesterdagar i vackra Västjämtland.
Måndag 18 aug kl 10.00 till tisdag 19 aug kl 15.00
Samling: Mattmars kyrka. Kaffe serveras från kl. 9.30. Exkursionen sker sedan med gemensam buss.
Exkursionsvärdar: Egendomsförvaltningen, Härnösands stift och Skogshistoriska Sällskapet.
Exkursionsledning: Max Enander, stiftsjägmästare, Fredrik Sätter, stiftsskogvaktare och Hans Åsling, ordförande Egendomsnämnden.
Deltagaravgift: Medlemmar i Skogshistoriska Sällskapet: 2 950 kr. Ännu ej medlem: 3 150 kr. Priset inkluderar bussresa, mat och logi i dubbelrum (enkelrumstillägg 600 kr). Dryck till middag bekostas av deltagarna.
Anmälan senast onsdagen den 28 maj genom att fylla i formuläret som du når via den blå knappen nedan.Max 40 deltagare. Först till kvarn…
Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information
Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.