Spår av järnhantering
Exkursionen i Tvååker den 15 september samlade ett 35-tal deltagare. Under mycket sakkunnig ledning av Gert Magnusson från Riksantikvarieämbetet fick de ta del av ett stycke tämligen okänd skogshistoria. I det då danska Halland bedrev danska munkar både järnframställning och skogsbruk.
Skåneland, det vill säga Skåne, Halland och Blekinge, var under medeltiden en viktig del av Danmark. Här fanns sådant som i stor utsträckning saknades på Jylland och öarna i övriga Danmark: strömmande vatten, skog och järnmalm i sjöar och myrar.
I både Tvååker i Halland och i Göinge i norra Skåne har man i sen tid funnit betydande slaggvarpar som avslöjar att järnhanteringen en gång var betydande på dessa platser.
Detta gällde också skogsbruk som var ett viktigt näringsfång för bönder, munkar, biskopar och kungar. Den danske biskopen Absalon, som också grundade Köpenhamn, donerade år 1197 en skog, idag kallad Munkaskog, i Tvååker i mellersta Halland till Sorö kloster på Själland. Det var ett av cisterciensermunkarnas mest betydande kloster. I donationsbrevet nämnde Absalon vad munkarna kunde använda skogen till. Han nämnde järnhantering, byggnadstimmer samt att man kunde använda veden som bränsle för saltkokning. Han framhöll också värdet av att man i skogen kunde hålla ollonsvin.
Skogshistoriska Sällskapets exkursion i Tvååker leddes av Gert Magnusson, Riksantikvarieämbetet, som mycket sakkunnigt och engagerat berättade om verksamheter från den tid då skogen var en nyckelfaktor för järnverksamheten. Här fanns bland annat en järnmölla, det vill säga, ett vattendrivet järnverk, det äldsta i skrift kända i Europa och ofta uppmärksammat i teknikhistorisk litteratur.
Järnmöllan grävdes ut på 1990-talet. Rester av tre ugnar har påträffats. Resultaten visar entydigt att här har järn framställts ur rödjord och myrmalm som därefter har bearbetats till smidbart järn. Det tyder på att klostret i Sorö var ett storföretag med många olika verksamhetsgrenar, men där järnhanteringen minskade. Det är en spännande historia om makt, företagande och en tidig modernisering av det medeltida nordiska samhället som döljer sig i skogarna vid Tvååker.
Troligen spelade det järn som framställdes i bland annat Tvååker en viktig roll för den omfattande kyrkobyggnationen under medeltiden, liksom också för städernas utbyggnad, framförallt för Köpenhamn.
Bland annat på grund av väg- och järnvägsutbyggnader i Skåne och Halland har bilden av den danska järnframställningen börjat framträda i en allt klarare dager. Fortfarande pågår utgrävningar som så småningom kan ge en än tydligare bild av denna tidigare ganska okända del av skogshistorien.
Av Hans-Jöran Hildingsson
Lämna ett svar