Exkursionen är nu fullbokad, men du kan fortfarande anmäla dig till reservplats.
Den sägs ibland vara Nordeuropas största sammanhängande lövskog. Påståendets riktighet beror på hur man räknar, men Mittlandsskogen på Öland är
Information
Exkursionen är nu fullbokad, men du kan fortfarande anmäla dig till reservplats.
Den sägs ibland vara Nordeuropas största sammanhängande lövskog. Påståendets riktighet beror på hur man räknar, men Mittlandsskogen på Öland är definitivt imponerande med sina uppskattningsvis 14 000 hektar.
SKOGEN ÄR UNIK PÅ MÅNGA SÄTT. Den biologiska mångfalden är rik; närmare 20 % av Sveriges rödlistade arter lär återfinnas i den mosaik av miljöer som varvas på den kalkrika berggrunden. Här finns betade hagmarker, ängar, orkidékärr och täta ädellövskogar sida vid sida.
MITTLANDSSKOGEN ÄR LÅNGT IFRÅN en urskog – människan har hjälpt till att forma den sedan stenåldern. Bete, vedbrand, odling och avverkning för husbehovsvirke har gjort att skogen växlat karaktär under århundradena. Överallt finns spår i form av bosättningar, stenmurar, fägator och till och med fornborgar. Den som kan ekologin kan idag läsa av vad som historiskt var utmark, inägomark eller nyttjat på annat sätt.
PÅ DEN HÄR 1,5-DAGARSEXKURSIONEN ska vi få lära oss mer om Mittlandsskogens historia från järnåldern via senare tiders bruk, fram till idag. Vi diskuterar också hur skogen kan nyttjas i framtiden. Den är ju en resurs för såväl virkesproduktion, mångfald som skönhet. Och, varför inte, storskalig nötproduktion?
EXKURSIONEN LEDS AV erfarna experter på områdets lövskog och kulturhistoria: Lennart Nilsson, tidigare på länsstyrelsen, Fred Lönnberg, tidigare på Södra, Peter Danielsson, Kalmar länsmuseum samt Anders Ekstrand, Södra. Exkursionen är ett samarrangemang med Ekfrämjandet.
VI STARTAR PÅ FREDAG 9 MAJ klockan 15 på Halltorps gästgiveri, som ligger längs vägen mellan Färjestaden och Borgholm. Där får vi föreläsningar om Ölands och Mittlandsskogens historia. Dagen avslutas med gemensam middag.
PÅ LÖRDAG 10 MAJ gör vi en rundtur till utvalda platser i Mittlandsskogen. Vi pratar om den tidiga historiken, skogsbristen, planterhagar, kronans inblandning, skillnaden mellan utmark och inägomark, olika användning av skogen och virket, och hur utvandring till Amerika, krig och andra händelser har satt spår. Dagen avslutas cirka klockan 16. Vi transporterar oss i egna bilar (samåkning nödvändigt under lördagen).
Fredag 9 maj kl 15.00 till lördag 10 maj kl 16.00
Boende: Halltorps Gästgiveri och Gård Halltorps hage (ligger intill varandra). Dubbelrum för 2 personer: 1690 kr, enkelrum 1390 kr (frukost ingår i båda alternativen). Den som ordnar eget boende kan delta både på fredag eftermiddag och under lördagen.
Deltagaravgift utöver boende: Medlem i Skogshistoriska Sällskapet: 700 kr. Ännu ej medlem 900 kr. Priset inkluderar middag på anrika Halltorps gästgiveri, fältlunch, fika och dokumentation. Dryck utöver bordsvatten betalas av var och en.
Anmälan senast onsdagen den 9 april genom att fylla i formuläret som du når via knappen nedan. Där finns också uppgifter om betalning och hur anmälan bekräftas. Max 35 deltagare. Först till kvarn…
Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information
Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.