Morlanda, Orust - FULLTECKNAD

19maj09:3016:00Morlanda, Orust - FULLTECKNADMångbruk och skogshistoria i naturskön miljö präglad av det forna sillfisket09:30 - 16:00(GMT+02:00) 474 93 Ellös

Information

Obs: Exkursionen är fullbokad men du kan fortfarande anmäla dig till reservplats.

Morlanda säteri är en av Bohusläns största gårdar, naturskönt belägen och med en lång, intressant historia. Skogen är en viktig del av säteriets verksamhet. Biologiskt värdefulla lövskogspartier sköts enligt speciella reservatsregler. Bohusläns historia är starkt präglad av sillfisket. Sillperioden som hade sin topp under sent 1700-tal innebar ett enormt ekonomiskt uppsving. Hela kusten blomstrade med de salterier, tunnbinderier, båtbyggerier och segelmakerier som då etablerades här.

Exkursionen inleds vid säteriet. I Djurhagen där eken planterades år 1800 belyses ekens historia i Bohuslän. Härifrån har ekvirke hämtats i modern tid till Ostindiefararen Götheborg. I den närbelägna 1100-talskyrkan får vi höra mer om det forna sillfisket och lyssna till tonerna från Sveriges äldsta spelbara orgel.

Efter lunch blir det bilfärd upp på skogen där vi får höra om varför nästan hela Morlanda säteri är naturreservat sedan 1968 och vad detta har inneburit. Utifrån äldre och nyare skogsbruksplaner får vi en bild av hur skogen har utvecklats. Här finns många kulturspår i markerna vilket vi kommer att få se. Från Svens altare kan den som vill njuta av utsikten över skärgårdslandskapet.

Torsdagen den 19 maj kl. 09.30–16.00

Samling: Morlanda säteri på Orust i Bohuslän. Kaffe serveras från kl. 09.15

Hitta hit: Morlanda säteri ligger mellan Ellös och Henån på västra delen av Orust. Med bil tar det från Stenungsund knappt 40 minuter till Morlanda via Tjörnbron, Varekil och Ellös. Från Torp, väster om Uddevalla tar det 45 minuter via Henån.

Exkursionsvärdar: Skogshistoriska Sällskapet och familjen Thorburn.

Exkursionsledning: Annie Thorburn, Morlanda säteri, Per Hallén, Göteborgs universitet, Gert-Åke Rindebäck, Skogssällskapet samt Anders Söderlund och Hans-Jöran Hildingsson, Skogshistoriska Sällskapet.

Anmälan senast tisdagen den 10 maj till Hans-Jöran Hildingsson per e-post hansjoran@gmail.com eller mobil 073-070 10 87. Eftersom detta är tredje året vi annonserar denna exkursion och flertalet deltagare står kvar med sina anmälningar, så finns i realiteten inte så många platser tillgängliga. Vi kommer att kontakta alla som anmält sig tidigare år för att höra om man vill kvarstå. Du som anmäler dig nu hamnar till att börja med på en reservlista. 50 deltagare kan vi ta emot som mest. När anmälan är mottagen får du ett svar per e-post med besked om vad som gäller och om betalning ska erläggas. OBS. Kontant betalning på plats är inte möjlig.

Tid

(Torsdag) 09:30 - 16:00(GMT+02:00)

Plats

morlanda säteri

474 93 Ellös

Other Events

Get Directions

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng