Norrbyskär i Västerbotten

11jun09:0015:15Norrbyskär i Västerbotten

Information

Vi får ta del av den fantastiska historien om hur Frans Kempe, VD i Mo och Domsjö AB, år 1895 tog initiativet till att flytta sågen i Mo utanför Örnsköldsvik tiotalet mil norrut, till den lilla ön Norrbyskär utanför Hörnefors. Där byggdes inte bara sågen upp, utan man anlade också ett mönstersamhälle med moderna bostäder, affär, skola och sjukstuga.

De anställda hade fri bostad, alla utrustade med elektrisk belysning (åtminstone delar av dygnet) en på den tiden stor lyx.

Sågen på Norrbyskär blomstrade och var en av Europas allra största. Höjdpunkten nåddes på 1920-talet då det bodde inte mindre än 1 400 personer på ön. Därefter försämrades marknaden för trävaror och konjunkturnedgången på 1930- talet innebar stora påfrestningar. År 1952 lades sågverket slutligen ned.

Idag står alla de bostäder som uppfördes i slutet av 1800-talet kvar i prydliga rader, alla omvandlade till fritidsboenden. Av det imponerande system av kajer som omgav ön återstår dock bara multnande rester här och var.

Samling Kl 09.00 vid färjeläget i Norrbyn. Färjan till Norrbyskär avgår kl. 09.30. Kaffe serveras vid ankomsten till museet på Norrbyskär.

Exkursionsvärdar: Skogshistoriska Sällskapet och Norrbyskärs museum.

Exkursionsledning: Erik Valinger och Björn Andrén.

Deltagaravgift: Medlemmar i Skogshistoriska Sällskapet: 200 kronor. Ännu ej medlem: 300 kronor. Betalning görs på plats – kontant eller Swish. Priset inkluderar förmiddagskaffe och lunch.

Anmälan senast måndagen 27 maj till: Erik Valinger. E-post: erik.valinger@slu.se Tel: 073-066 99 83.

Tid

11 Juni, 2019 09:00 - 15:15(GMT+00:00)

Plats

Norrbyskär

905 71 Hörnefors

Other Events

Dela detta event

Get Directions

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng