Perspektiv på industri och industrialisering i Jämtland under 150 år

26aug10:0016:00Perspektiv på industri och industrialisering i Jämtland under 150 år

Information

Med utgångpunkt i skogs- och jordbruksbyn Sikås blickar vi tillbaka på det industriella genombrottet i bygden vid mitten av 1800-talet. Vi tittar också på dagens moderna sågverksindustri och dess bakgrund.

Örtugsmottagaren Anna Stjernström delger i ord och bild exempel hämtade från sin forskning vid Mittuniversitetet. Grundaren av byns sågverk och Camforekoncernen, Per Stjernström, berättar om bakgrunden till starten av Sikås Trä 1972 och den fortsatta uppbyggnaden av träförädlingsindustrin inom Camfore. Vi besöker också det numera Norrskogsägda sågverket NWP Sikås.

Dagen avslutas med en biltur genom bygden samt eftermiddagskaffe invid den tidigare flottleden Storån, vars artrika våtmarker för en tid sedan utmärktes till Ramsarområde, det vill säga enligt den internationella Ramsarkonventionen från 1971 om att bevara våtmarker och vattenmiljöer och nyttja dem på ett hållbart sätt.

 


Fredag den 26 augusti kl. 10.00–16.00

Samling: Hemma hos Anna på Nordgården i Sikås. Kaffe serveras från kl. 09.30.

Vägbeskrivning:  Följ 45:an norrut från Östersund eller söderut från Strömsund riktning Hammerdal. Vid OKQ8 följ skyltarna mot Sikås cirka 7 km. Cirka 500 meter, inne i byn, vik av höger, Norra Byvägen, riktning mot vattnet. Vitt bostadshus och röd ladugård i vinkel, Norra Byvägen 212.

Exkursionsvärd: Skogshistoriska Sällskapet och Anna Stjernström.
Exkursionsledning: Anna Stjernström, anna.stjernstrom@telia.com

 


Anmälan senast den 12 augusti till:
Erik Valinger 090-786 83 35
E-post: erik.valinger@slu.se

Tid

26 Augusti, 2016 10:00 - 16:00(GMT+00:00)

Plats

Anna Stjernström

Norra Byvägen 212, Sikås

Other Events

Dela detta event

Get Directions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng