Under fem dagar färdas vi med buss i gränslandet mellan Sverige och Norge och gör stopp på intressanta platser. I världsarvet Röros upplever vi stadens säregna träbebyggelse och den berömda vintermarknaden. Som kronan på verket är vi med när ett 90-tal hästdragna foror kör in i Röros efter en mer än veckolång slädfärd från olika håll i Sverige och Norge.
MARKNADEN I RÖROS är en tradition sedan 1854 och en folkfest av stora mått. Med sitt höga läge på fjället och nära till Sverige blev Röros tidigt en betydelsefull handelsstad med goda vintervägar åt alla håll. De flesta förnödenheter forslades till gruvstaden med hästdragna foror och handeln var livlig via forvägarna in i Sverige till Jämtland, Härjedalen, Hälsingland och Dalarna. Vägen västerut via Röros till Trondheims isfria hamn innebar att man kunde hålla både exporten och importen av varor igång under vinterhalvåret.
Under de senaste båda årtiondena har det bildats flera föreningar som väckt liv i detta urgamla färdsätt. Med hästdragna slädar och iklädda rejäla skinnpälsar ger man sig iväg till Röros, en färd som kan ta en vecka och för en del nästan två.
PÅ DET ÄVENTYRLIGA SÄTTET SKA inte vi som väljer att följa med på den här resan färdas. Under fyra dagar reser vi med buss från Falun genom norra Dalarna och Härjedalen till norska Tröndelag.
En resa mellan två världsarv – både Falun och Röros är upptagna på Unescos världsarvslista. Och båda är sedan generationer präglade av bergsbruk och kopparframställning.
Vi kör genom Orsa Finnmark och besöker ett tredje världsarv, gammelgården Bortom Åa i Fågelsjö. Väl framme i Funäsdalen tar vi in på välrenommerade Fjällhotell Eriksgården där vi ska bo fyra nätter. Vi besöker det intressanta Fjällmuseet där Mr Funäsdalen, Tage Persson, ger oss insikter om hur samer, bönder och gruvfolk har präglat kulturen i detta gränsland. Här får vi också en första introduktion till Röros, dess gruva och förstås dess marknad.
UNDER DE FÖLJANDE DAGARNA gör vi dagsturer till Röros och andra intressanta platser i området. Bland annat besöker vi Röros museum och får ta del av gruvhistorien och den väldiga virkesåtgången vid anrikningen av koppar. Höjdpunkten är givetvis marknadens öppningsdag då vi får uppleva hur karavanen med foror kommer fram. Vi har också gott om tid att ströva runt, prata med forkörarna och besöka de gamla gårdarna som öppnas upp som förr.
Under någon av dagarna får vi också träffa Sven-Erik Hammar, ordförande i Europeiska skogsägarförbundet och boende i Funäsdalen, som gästar oss och föreläser om aktuella skogsägarfrågor.
Mer information om resan
Start: Falun, söndag 16/2 kl. 8.00.
Avslut: Falun, torsdag 20/2 ca kl. 16.00.
Bussresa, inkvartering i dubbelrum.
Fyra nätter på Eriksgårdens fjällhotell i Funäsdalen. Fyra middagar och tre luncher. Guidning.
Pris: Ca 9 700 kr per person i dubbelrum.
Kontakta Jan Hedberg på Skogsresor för ett detaljerat reseprogram och anmälnings blankett: jan@skogsresor.se, 070-671 72 22
Anmälan: Senast den 1 december 2024.