28sep06:1518:00Skog och kultur i Slovenien - UPPSKJUTET TILL 2021Ett litet land med mycket skog
Aktuellt: Resan hösten 2020 är inställd men beräknas bli genomförd 2021. Anmälda deltagare har fått information. Tidigare text: Skogshistoriska Sällskapet arrangerar i månadsskiftet september oktober en resa i Slovenien som kommer att bjuda
Aktuellt: Resan hösten 2020 är inställd men beräknas bli genomförd 2021. Anmälda deltagare har fått information.
Tidigare text:
Skogshistoriska Sällskapet arrangerar i månadsskiftet september oktober en resa i Slovenien som kommer att bjuda på såväl skogliga som kulturellasupplevelser parat med rekreation. Resan leds av Staffan Berg, Monteforesta, tidigare Skogforsk, som har flerårig erfarenhet av detta land.
Slovenien är ett litet land, ungefär av samma storlek som landskapet Ångermanland. Här i sydkanten av Alperna strålar det germanska, slaviska och latinska Europa samman. Ofta beskrivs Slovenien i termer av att vara ett ”sagoland” på grund av sin starkt kuperade natur med gröna dalar, klara floder och urgamla städer.
– Slovenien är också ett skogsland. Hela 60 procent av dess yta är täckt av skog, samma förhållande som här i Sverige, berättar Staffan Berg. Men trots att landarealen bara är en tjugondedel av den svenska finns där ungefär lika många skogsägare som här hemma. De enskilda skogsfastigheterna är bara några hektar stora, vilket innebär att skogsbruket är småskaligt och mekaniseringsgraden låg.
Slovenien är både ett gammalt och ett nytt land. Dess rötter sträcker sig ner till 500-talet, men då i form av det område där man talade slovenska. Till för bara ett drygt sekel sedan var landet en del av det Habsburgska väldet. Det bidrar till att det de flesta slovener idag ser sig ingå i den centraleuropeiska kultursfären.
Under mellankrigstiden ingick Slovenien tillsammans med Serbien och Kroatien i vad som då kallades kungariket Jugoslavien. Under andra världskriget ockuperades landet av Tyskland och Italien. Efter ett blodigt befrielsekrig anslöt man sig sedan till Socialistiska Republiken Jugoslavien. Sedan Sovjetunionen fallit sönder 1989 hände samma sak med Jugoslavien. Efter ett kort krig med Jugoslavien erkändes Slovenien som självständigt 1991. Landet orienterade sig sedan mot Västeuropa, men med nära kulturella och ekonomiska band med övriga före detta jugoslaviska delrepubliker. Sedan år 2004 är Slovenien medlem i både Nato och EU.
– Idag är Slovenien ett uppskattat turistland, berömt för sin natur och många trevliga spa-anläggningar, säger Staffan Berg. Ur skogligt perspektiv är det intressant därför att all skog brukas med hyggesfria metoder. Traditionella kalhyggen är inte tillåtna. Sedan några år pågår ett kunskapsutbyte mellan Sverige och Slovenien där Skogsstyrelsen, SLU, Skogforsk och Sveaskog medverkar. Syftet är at de båda länderna ska utbyta erfarenheter och lära av varandra.
Resan leds av Staffan Berg, Monteforesta, med förflutet som forskare vid Skogforsk och mer än 30 års erfarenhet av skogsbruksfrågor i Skandinavien, övriga Europa och Kanada.
Under resan medverkar också Niko Rainer, distriktschef vid den slovenska skogsstyrelsen (ZGS).
Språk: Svenska och engelska.
Researrangör: Skogshistoriska Sällskapet har engagerat reseföretaget Specialresor som svarar för alla praktiska detaljer i samband med resan. Specialresor har stor erfarenhet av liknande resor och åtnjuter högt anseende som arrangör av kvalitetsresor.
Pris per person: 13 830 kr (Enkelrumstillägg: 2 000 kr). I priset ingår:
– Flygresa Arlanda/Göteborg/Köpenham–Ljubljana/Zagreb tur och retur.
– Alla bussresor.
– Tre övernattningar i Ljubljana.
– Två övernattningar i Terme Čatež, inkl. tillgång till spa-området.
– Alla inträdesavgifter och guider enligt programmet
– Fyra luncher och fem middagar inkl. bordsvatten
– EU-moms,2,67 %. (Avdragsgill för företag med F-skatt)
– Resegaranti enligt den statliga resegarantin.
Tillkommer:
– Måltidsdryck utöver vatten.
– Avbeställningsskydd och ev. reseförsäkring.
Anmälan: Direkt till Specialresor, ”först till kvarn”, senast 31 maj antingen på telefon 054-18 89 00 (telefontid: kl 10–12 och 13–15) eller e-post: info@special-resor.se
Frågor om resan: Staffan Berg, telefon 0705-18 85 05 eller epost: monteforesta.staffan@outlook.com
Avfärd från Arlanda kl 06.15, Landvetter kl 06.00 och Kastrup kl 06.45. Byte i Frankfurt. Ankomst till Ljubljana kl 10.30.
Inkvartering på centralt belägna Hotel Ljubljana Park, där vi kommer att bo de närmaste tre nätterna.
Under eftermiddagen blir det en guidad rundtur i den vackra staden som av EU häromåret utsågs till ”Europas grönaste huvudstad”. Gemensam middag på restaurang i Ljubljana.
Vi reser västerut till den lilla staden Idrija. Där möter oss vår värd för besöket i Slovenien, Niko Rainer, distriktschef vid den slovenska skogsstyrelsen (ZGS), som kommer att följa oss de närmaste fyra dagarna. Här besöker vi den UNESCO-skyddade kvicksilvergruvan i Idrija som började brytas vid mitten av 1700-talet. Vid sidan av en spansk gruva var den störst i världen. Här ansluter också personal från skogsstyrelsen som berättar om hur de slovenska skogarna skötts historiskt.
På återresan till Ljubljana stannar vi till vid Cerkno och besöker partisansjukhuset Partizanska bolnica Franja från andra världskriget. Anläggningen ligger i en otillgänglig klyftdal och upptäcktes aldrig av de ockuperande tyskarna. Gemensam middag på restaurang i Ljubljana.
Vi åker till staden Bistra, som ligger i vad som kan kallas ett slovenskt ”Bergslagen”. Här ligger Sloveniens tekniska museum i en före detta klosterbyggnad från 1200-talet. Museet ger en bra bild av hur vattenkraft, skogsbruk och gruvnäring samverkat och bidragit till landets utveckling. Det rymmer också en fin samling av tidiga motorfordon.
I Bistra träffar vi också generaldirektören för den Slovenska skogsstyrelsen, Damjan Oražem, som tecknar bilden av hur landets skogar brukas och utnyttjas idag.
Tillbaka i Ljubljana på eftermiddagen med tid för egna strövtåg. Gemensam middag på restaurang i Ljubljana.
Vi lämnar hotellet i Ljubljana och åker mot gränstrakterna mot Kroatien. Området kallas Gorjanci, ett böljande landskap med omväxlande höjder och slätter. Här inleder vi med ett besök på klosterslottet i Kostanjevica vid floden Krka. Där tar vi del av hur man förr skötte bokskogen och besöker också klostrets bokskogsreservat. Därefter åker vi vidare till Kartusianerklostret i Pleterje där vi får berättat för oss om denna ordens historia i Slovenien. Vi får också höra om propellerns uppfinnare, Josip Ressel, som experimenterade med olika konstruktioner redan på 1820-talet. Alldeles intill finns ett friluftsmuseum med traditionella trähus som vi också besöker.
Eftermiddagen ägnas åt ett bokskogsområde i Krakovo, där vi diskuterar förnyelse och skötsel av bokskog.
En tidig middag serveras på en restaurang specialiserad på det traditionella slovenska köket. Vi tar farväl till Niko Rainer och färdas sedan vidare till Terme Čatež där vi ska övernatta och tillbringa hela fredagen.
Heldag på spaläggningen Terme Čatež, en av de mest utvecklade i den här delen av Slovenien, som ju är berömt för sina många termalbad. Flera av dem räknar sina anor till romartiden. Terme Čatež har ett rikt utbud av olika typer av bad och behandlingar. Lunch på egen hand. Gemensam middag på kvällen.
Avfärd från Terme Čatež på förmiddagen. Hemresan går via Zagreb i grannlandet Kroatien.
De som ska åka till Kastrup får gott om egen tid i Zagreb, då deras flyg går först kl 17.30. Byte i München. Ankomst till Kastrup kl 21.35.
De som skall åka till Arlanda och Landvetter åker direkt till flygplatsen. Avfärd kl 13.40. Byte i München. Ankomst till Arlanda kl 17.40 och till Landvetter kl 18.00.
Ladda ned exkursionsinbjudan som pdf-fil (bra för att sprida till andra).
28 September, 2020 06:15 - 18:00(GMT+01:00)
Kommentarer inaktiverade.
Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information
Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.