Skogens historia på Gotland

14sepHeldag15Skogens historia på Gotland

Information

Redan under förhistorisk tid fick Gotland en nyckelroll som handelsplats och länk till fjärran länder. Här berättar de äldsta runstenarna om livet och här slumrar skatter av främmande mynt i jorden. Under vikingatiden var Gotland ett av norra Europas rikaste områden.

Det medeltida, välbärgade Gotland hade nästan hundra stenkyrkor. Med den historien och med dagens bild av Gotland som ett jordbrukslandskap är det lätt att glömma skogen. Sedan urminnes tider användes den för husbehov, till gärdsgårdar och järbränning.

Från och med 1600-talet ökade trycket på skogen. Kalkbränning och trähandel fick allt större betydelse för öns befolkning. Landshövding Psilander skrev 1726 varnande om virkesbristen och att ”skogarna äro den dyraste skatten och det förnämsta medlet”.

Under 1800-talet växte det fram ångsågar som ledde till hård avverkning av den kvarvarande timmerskogen. Lövskogar och ängen förvandlades till jordbruksmark. Mot slutet av 1800-talet såg myndigheterna med stor oro på utarmningen av de gotländska skogarna. Först med den nya skogsvårdslagen kunde skogarna åter börja byggas upp.

Skogshistoriska Sällskapets exkursion levandegör skogens historiska betydelse för Gotlands näringsliv och befolkning. Exkursionen belyser också skogsnäringens nutidshistoria på Gotland och tittar också mot framtiden.

 


Onsdag 14 september kl. 09.00 – torsdag 15 september, cirka kl 15.30

 

Samling: Vid Best Western Solhem Hotel i Visby för gemensam bussfärd.

Exkursionsvärd: Skogshistoriska Sällskapet.
Exkursionsledning: Jan Sandström, Skogshistoriska Sällskapet och Lars Olsson, SBO-ordförande i Mellanskog Gotland.

 


Anmälan senast söndag 1 maj till:

Jan Sandström 08-656 23 08, 070-603 98 11
E-post: jan.g.sandstrom@telia.com

Antalet platser är begränsat till 30. Skogshistoriska Sällskapets medlemmar har förtur om anmälningarna överstiger antalet platser.
”Först till kvarn” gäller. På grund av det begränsade antalet platser och att medlemmar har förtur, kommer bekräftelser om deltagande i exkursionen inte att kunna meddelas förrän efter den 1 maj.

Pris: Kostnaden för en person (två nätter i dubbelrum), måltider (middag och två luncher), bussresa, kaffe och inträden beräknas ligga strax över 2 000 kr. Enkelrumstillägg: 650 kr. Priset baseras på 30 deltagare. Resor till och från Gotland tillkommer.

Mer information: Jan Sandström, se ovan.


 

Preliminärt program:

Onsdag 14 september
Bussen för oss norrut på ön. Vi passerar Tingstäde träsk med dess medeltida bulverk (träfästning) och får höra om de skotska bröderna Graham som satte upp ångsågar i mitten av 1800-talet och exploaterade många gårdar. Vid Kalkbruksmuseet i Bläse tar vi del av den historiska kalkbränningen på Gotland.

Efter lunch stannar vi till vid Bräntings haid, som är ett naturreservat dominerat av alvarmark och mager tallskog. På återvägen passerar vi det mäktiga kalkbrottet vid Slite och får en kort presentation av cementfabriken. Turen avslutas på välvårdade Laxare änge, dominerat av ek och ask Gemensam middag på Solhem Hotel där vi också får en initierad skildring av Gotlands historia.

Torsdagen den 15 september
Färden går österut för ett möte med skogsägareföreningen Mellanskog på Lövsta i Romakloster. Berättelsen om föreningens verksamhet på Gotland kombineras med en genomgång av näringens nutidshistoria på ön. Under en skogsvandring ger Skogsstyrelsen sin bild av aktuella skogsskötselfrågor.

Vi lämnar Lövsta och tittar före lunch in i Anga kyrka med dess vackra interiör. Efteråt besöker vi den mäktiga Torsburgen där den stora branden gick fram 1992. Tjärbränning i en sojde var länge en stor verksamhet på ön och vi avslutar exkursionen med att ta del av denna gotländska typ av tjärdal.

Åter i Visby i god tid för eftermiddagsfärjan.

 

 

Tid

14 September, 2016 - 15 September, 2016 (Heldag)(GMT+00:00)

Plats

Best Western Solhem Hotel

Best Western Solhem Hotel, Visby

Other Events

Dela detta event

Get Directions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng