Skogs- och kulturhistorisk resa i Lettland

01sep09:3016:00Skogs- och kulturhistorisk resa i Lettland

Information

Lettland – ett gammalt ungt land med dramatisk historia

Det blev fyra minnesvärda dagar för de 39 deltagarna i Skogshistoriska Sällskapets rundresa i Lettland veckan efter midsommar. Den bjöd inte bara på pastorala landskap, ståtliga slott, skog och kultur utan också historia i ett land som räknar sina anor till tidig medeltid men som varit en självständig nation bara ett halvt sekel.

Från svensk horisont sågs Lettland under kalla krigets dagar som en del av Sovjetunionen. Järnridån löpte rakt genom Östersjön och föreföll så stabilt murad att den skull bestå för evigt.

Men att det inte finns något som består för evigt visar med stor tydlighet den historia som letterna upplevt. Här har främmande herrefolk kommit och gått under århundradena. Tyskar, ryssar, polacker, litauer och svenskar har turats om att härska över delar och ibland hela det område som idag utgör Lettland. Det fantastiska är att letterna själva under de senaste niohundra åren kunnat behålla sin särart, sin kultur och sitt språk.

Resan började i Riga där ambassadör Henrik Landerholm hälsade välkommen och gav intressanta inblickar i dagens Lettland. Under mycket sakkunnig ledning av Lars-George Hedlund, chef för Bergviks verksamhet i Lettland, gick turen sedan vidare först mot nordöst och därefter till landets södra delar. Ett stort antal intressanta platser besöktes. Under bussfärderna förmedlade Lars-George intressanta fakta om såväl de landskap färden gick igenom, som om politiska förhållanden och förstås också om skog och skogsbruk.

Ett fylligt reportage om Skogshistoriska Sällskapets resa till Lettland finns i Tidender nr 3 2015.


Alla bilder är klickbara och försedda med bildtexter.

Tid

(Tisdag) 09:30 - 16:00(GMT+00:00)

Dela detta event

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng