Skogsbruk i tider av förändring - EXKURSIONEN ÄR FULLTECKNAD

18maj10:0016:00Skogsbruk i tider av förändring - EXKURSIONEN ÄR FULLTECKNADExkursion till Garpenberg och Dalagård, Dalarna

Information

Vid förra seklets början befann sig Sveriges skogar i något av en brytningstid. De hade då intagit rollen som en ekonomisk bas i Sverige. Man insåg att det krävdes både forskning och utbildning för att behålla den positionen för framtiden. År 1915 startade Skogshögskolan i Frescati hage i Stockholm. Men det första läsåret tillbringade de blivande jägmästarna i Garpenberg – i den del av Sverige där skogarna brukats i århundraden.

Idag är åter en brytningstid för skogen. Klimatfrågan rymmer både möjligheter och hot. Samtidigt ifrågasätts skogsbrukets metoder av grupper med urbana värderingar.

Professor em. Lars Kardell berättar om hur både skogsforskningen och den skogliga utbildningen tog fart vid 1900-talets början.

Professor Sten Nilsson, en av världens främsta skogsanalytiker, redogör utifrån en färsk studie om de framtida förutsättningarna för skogen.

Efter förflyttning till Leif och Cecilia Östers anläggning Dalagård får vi ta del av hur de framgångsrikt kompletterar traditionellt skogsbruk med hyggesfria metoder och upplevelser.

Jennie Tiderman-Österberg från Dalarnas museum avslutar med att berätta om fäbodkultur och ge prov på vallmusik.

Samling i Garpenbergs herrgård. Kaffe serveras från kl. 09.30.

Exkursionsvärdar: Skogshistoriska Sällskapet, Mellanskog och Leif och Cecilia Öster, Dalagård.

Exkursionsledning: Leif Öster och Lars Klingström.

Deltagaravgift: Medlemmar i Skogshistoriska Sällskapet: 200 kronor. Ännu ej medlem: 300 kronor. Betalning görs på plats – kontant eller Swish. Priset inkluderar förmiddagskaffe och lunch.

Anmälan senast torsdagen den 9 maj till: Lars Klingström. E-post: lars@klingstrom.net Tel: 070-523 51 70

EXKURSIONEN ÄR FULLTECKNAD MEN DET GÅR ATT ANMÄLA SIG PÅ VÄNTELISTA OM DET BLIR NÅGRA AVHOPP.

Tid

(Lördag) 10:00 - 16:00(GMT+00:00)

Plats

Garpenbergs Herrgård

Herrgårdsvägen 123, 776 98 Garpenberg

Other Events

Dela detta event

Get Directions

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng