Belägen mitt i Östersjön var Gotland under århundranden en viktig handelsplats. Historien är både intressant och dramatisk. De första spåren av människor är 7 000 år gamla och för 4 000 år sedan började man
Belägen mitt i Östersjön var Gotland under århundranden en viktig handelsplats. Historien är både intressant och dramatisk. De första spåren av människor är 7 000 år gamla och för 4 000 år sedan började man bruka marken, odla och hålla djur. Det var då som det gotländska kulturlandskapet med sin blandning av skog, åker och äng började ta form.
”Hur mången, första gången kommen till Gutarnas ö, har jag ej hört utbrista: Inte trodde jag att det fanns så mycket skog på Gotland!”
Så skrev landshövdingen Erik Nylander i boken Natur på Gotland år 1946. Att Gotland har mycket skog förvånar öns besökare också i dag. Nästan 40 procent av öns yta är skogbevuxen.
Exkursionen börjar och slutar i Visby. Exkursionsdeltagarna bokar själva resan till och från Visby. Destination Gotlands färjor går från Nynäshamn och Oskarshamn. Båtbiljett tur och retur kostar i storleksordningen 1 000 kronor per person. Destination Gotland erbjuder rabatt på vissa avgångar när man anger bokningskod. Koden erhålls i samband med att man anmäler sig till exkursionen. Mer info: destinationgotland.se Observera att man måste anlända till Gotland senast fredag den 31 maj.
Rum finns reserverade med specialerbjudande på Scandic hotell nära färjeterminalen. Man bokar själv via scandichotels.com och fyller då i bokningskod (som erhålls när man anmäler sig till exkursionen). Bokning av rum måste göras senast 29 april. Efter det släpps rummen. Det går också bra att ordna eget boende, men alla måste ansluta vid Scandic hotell för busstransporten.
Deltagaravgift: Cirka 3 700 kronor per person vilket inkluderar två övernattningar i dubbelrum, alla måltider lördag lunch till söndag lunch samt busstransport. Tillägg för enkelrum, cirka 1 800 kronor per person. Ordnas eget boende är avgiften 1700 kronor per person.
Exkursionsledning: Karin Wågström, Skogshistoriska Sällskapet, Liljewalchska skogsfonden, Gotländska Ängskommittén och andra lokala experter.
Anmälan senast den 25 april till Karin Wågström i första hand per e-post karin.wagstrom@telia.com eller i andra hand 070-240 42 66. Ange önskemål om specialkost.
Frågor om exkursionen: Karin Wågström (se ovan).
När anmälan är mottagen får du ett svar per e-post med besked om att du fått plats, alternativt står på reservlistan. Samtidigt får du rabattkoder för bokningen av färjebiljetter på destinationgotland.se. Du bekräftar ditt deltagande genom att betala in avgiften enligt anvisningarna i svarsmejlet.
Lördag 1 juni
Vi startar i Visby kl. 09.00 och färdas med buss till Skogsstyrelsens fastighet Hajdes i Fröjel socken där vi får höra om den gotländska skogens historia. Vid Russparken tar vi del av hur skogsbetet har påverkat den.
De gotländska ängena är unika och har en framskjuten plats i både gotlänningars och fastlänningars hjärtan. Vid mitten av 1800-talet fanns 30 000 hektar ängen på ön, motsvarande tio procent av Gotlands yta. Idag finns bara ett 150-tal ängen kvar. Vi kommer att få inblick i ängsbruket och dess historia. Med lite tur kanske vi också hittar några botaniska rariteter.
Gotlands lövskogar har mycket höga naturvärden. Idag är tyvärr både almar och askar drabbade av sjukdomar och vi kommer att få höra om hur detta åtgärdas.
Ett besök i någon av öns 92 medeltida kyrkor står också på programmet.
Under sen eftermiddag bjuds vi en riktig Gotlandsmåltid med helgrillat lamm. Tillbaka i Visby avslutar vi dagen på egen hand, kanske med en promenad bland gränderna i den förhoppningsvis sköna försommarkvällen.
Söndag 2 juni
Vi reser från Visby ca 09.00 och åker norrut på ön. Kalkbränning var ett näringsfång på Gotland redan på medeltiden. Storhetstiden inleddes under 1600-talet – vilket även påverkat skogen. Det kommer vi att få höra mer om då vi besöker Ojnareskogen som var centrum för den långvariga konflikt mellan kalkbrytning och naturvärden som pågick där fram till 2020.
Då avgjordes frågan till naturens fördel och idag pågår planeringen för den nya nationalparken Bästeträsk med planerad invigning 2025.
Lunch intar vi vid industrimuseet Bläse kalkbruk.
I den före detta kronoparken Skogsholm, strax norr om Visby, sammanfattar vi exkursionen och siar om vilka framtida utmaningar som skogen och skogsbruket på Gotland står inför. Avslut i Visby cirka kl. 15.00.
1 Juni, 2024 09:00 - 2 Juni, 2024 15:00(GMT+01:00)
Kommentarer inaktiverade.
Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information
Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.