EXKURSIONEN ÄR FULLBOKAD MEN DU KAN ANMÄLA DIG TILL RESERVPLATS
Några mil sydost om Vetlanda finns ett landskap som ända sedan Carl von Linnés dagar brukar kallas för Smålands trädgård, präglat som det är av
Information
EXKURSIONEN ÄR FULLBOKAD MEN DU KAN ANMÄLA DIG TILL RESERVPLATS
Några mil sydost om Vetlanda finns ett landskap som ända sedan Carl von Linnés dagar brukar kallas för Smålands trädgård, präglat som det är av böljande höjder, ängar, sjöar, säterier och stora gårdar.
FÖR NÅGRA ÅR SEDAN kom boken I det ljusa Småland, där dess båda redaktörer, makarna Olof Karlander och Marie Hafström engagerat ett antal skribenter som utifrån sina respektive professioner beskriver denna sköna bygd. Boken bildar stommen till en exkursion där vi gör en rundtur i bygden under medverkan av några av dess författare.
Måndag 19 maj
PÅ GÅRDEN HÄSTERYD tas vi emot av Olof Karlander och Marie Hafström. Gården är en så kallad säteriladugård som varit i släktens ägo sedan 1800-talet och kan räkna sina anor ner i medeltiden.
Här tar sedan historikern Peter Danielsson oss med på en tidsresa till Dackefejdens dagar på 1500-talet. Cecilia Malmqvist och Harald Säll, båda med koppling till Linnéuniversitetet, berättar om skogshistorien i den här delen av Småland.
DÄREFTER FÖRFLYTTAR VI OSS några kilometer till Sundsängen i Skirö där arkeologen Ådel Vestbö Franzén visar hur människorna här har levt och brukat jorden i årtusenden. Här berättar också biologen Roger Karlsson om landskapets flora och insekter.
Åter på Wallby tar Pär-Olof Högstedt, sonson till rimsmidaren Pälle Näver, oss med på ännu en tidsresa. Han berättar om sin farfar och den vördnad denne kände för torparkvinnorna som drog ett tungt lass med sina oftast stora familjer.
Kvällen avslutas med en 3-rätters middag i Wallbys vackra matsal.
Tisdag 20 maj
VI FÄRDAS TVÅ MIL ÖSTERUT till Virserum, där det en gång fanns ett tjugotal möbelfabriker. Här besöker vi Möbelindustrimuseet, inrymt i en tidigare fabrik som har hela sin vattenkraftdrivna maskinpark intakt.
Därefter går färden vidare till gården Salshult, där dess ägare, Cecilia Malmqvist, tar emot. Här får vi höra om gården och dess historia och om Sofia Drake och de bevarade breven från hennes make, överstelöjtnant i Karl XII:s armé, som i åratal låg ute i fält och slutligen insjuknade och dog i Ryssland 1708.
VIA DEN INTRESSANTA träkyrkan i Näshult åker vi sedan till Farstorps gård, som ägs av Stiftelsen Seydlitz MP Bolagen. Här bjuds vi på lunch och får höra den intressanta historien om Werner von Seydlitz som kom till Sverige som flykting 1949 och startade ett företag som blev en miljardindustri. Stiftelsens avkastning går till von Seydlitz hjärteområden: skog, lantbruk och verktygsteknik.
Avslutning med kaffe på det naturskönt belägna Trollebo säteri, ritat av Nicodemus Tessin d.y. på 1700-talet. Det återuppbyggdes av Skogsvårdsstyrelsen 1924 och gjordes till kursgård. Idag är säteriet privatägt.
Måndag 19 maj kl 10.00 till tisdag 20 maj kl 15.30
Samling: Hästeryds gård, belägen nära länsväg 125, en halvmil söder om Nye. Karta kommer med bekräftelsen på exkursionen.
Exkursionsvärdar: Olof Karlander och Skogshistoriska Sällskapet.
Deltagaravgift: Medlem i Skogshistoriska Sällskapet 2 400 kr. Ännu ej medlem, 2 600 kr. Priset inkluderar logi i dubbelrum eller enkelrum och alla måltider. Dryck utöver bordsvatten betalas av var och en.
Anmälan senast torsdagen den 10 april genom att fylla i formuläret som du når via den blå knappen nedan.
Max 30 deltagare. Först till kvarn…
Frågor: Lars Klingström, Skogshistoriska Sällskapet: lars@klingstrom.net
Telefon: 070-523 51 70
Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information
Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.