Södra Hallands skogar - FULLTECKNAT

29aug09:3016:30Södra Hallands skogar - FULLTECKNATen resa i ett förändrat landskap

Information

Exkursionen är nu fulltecknad, men du kan anmäla dig till reservlistan.

I få landskap har naturen omvandlats så mycket som i Halland. Från att en gång ha varit dominerat av lövblandskogar var landskapet närmast skoglöst på 1800-talet. Idag utgörs en stor del av högproduktiva granskogar.

Ljunghedarna hade sin största utbredning på 1800-talet då de täckte en tredjedel av landskapet. Sedan dess har de genom barrskogsplantering, uppodling och igenväxning minskat till nästan ingenting. Istället täcker granskog hälften av skogsarealen. Av den äldre ädellövskogen återstår bara spillror, till men för den biologiska mångfald som är knuten till ädellövskog.

Hur kunde det bli så här och vad kan vi förvänta oss av morgondagen? Professor Matts Lindbladh berättar om sina skogshistoriska studier som inbegriper både pollenanalyser, dendrokronologi och historiska källor. Carl Malmströms kartor över Hallands skogar under 300 år presenteras. Matts berättar också historien om granens invandring till Sverige och Halland utifrån sin bok ”En nykomling i skogen. Så erövrade granen Sverige”.

Vi startar exkursionen i det bokdominerade naturreservatet Biskopstorp. Därefter färdas vi till SLU:s försökspark Tönnersjöheden som i år firar sitt hundraårsjubileum. Efter lunch fortsätter vi till naturreservatet Mästocka ljunghed, som ger en bild av hur landskapet en gång såg ut.

Tisdag 29 augusti 2023, kl 09.30–16.30

Samling: Naturreservatet Biskopstorp. Kaffe serveras från kl. 9.00. Avslutning i Mästocka kl. 16.30. Transport i egna bilar (samåkning uppmuntras).

Hitta hit: Biskopstorp ligger cirka 16 km norr om Halmstad.

Exkursionsvärdar: Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Skogshistoriska Sällskapet.

Exkursionsledning: Matts Lindbladh, SLU och Mats Hannerz, Skogshistoriska Sällskapet. I Tönnersjöhedens försökspark hälsas vi välkomna av Martin Goude, SLU, och på Mästocka deltar Krister Larsson, expert på ljunghedar.

Deltagaravgift: Medlem i Skogshistoriska Sällskapet: 250 kr. Ännu ej medlem 350 kr. Priset inkluderar förmiddagskaffe, lunch och dokumentation. Möjlighet finns att på plats köpa Matts Lindbladhs bok ”En nykomling i skogen – så erövrade granen Sverige”.

Anmälan senast den 14 augusti till Mats Hannerz, i första hand per e-post mats.hannerz@silvinformation.se eller i andra hand mobil 070-528 85 54. Ange önskemål om specialkost. Max 45 deltagare – först till kvarn. När anmälan är mottagen får du ett svar per e-post med besked om att du fått plats, alternativt står på reservlistan. Du bekräftar ditt deltagande genom att betala in avgiften enligt anvisningarna i svarsmejlet.

Dela detta event

Get Directions

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng