EN ENDA MATSKED mull kan innehålla en mil svamptrådar. Svamphattarna ovan jord är bara toppen på ett isberg – förmodligen finns 99 procent av svampen under jord, i de nätverk som hjälper till
Information
EN ENDA MATSKED mull kan innehålla en mil svamptrådar. Svamphattarna ovan jord är bara toppen på ett isberg – förmodligen finns 99 procent av svampen under jord, i de nätverk som hjälper till med både nedbrytning och att få träden att växa.
EN DEL SVAMPAR ÄR VANLIGA och lättspridda medan andra är känsligare för störningar. Svampar som bildar mykorrhiza behöver ju träden för sin försörjning av socker, samtidigt som de hjälper träden med vatten- och näringsupptag. När träden försvinner, riskerar därför många svampar att försvinna.
PÅ DENNA EXKURSION får vi lära oss mer om svampar i skog, vad de berättar om historien och vad som händer när skogens kontinuitet bryts, till exempel efter kalavverkning eller brand. Vi tittar också på hur svampar kan kolonisera ny mark efter en störning.
EXKURSIONSLEDARE ÄR Anders Dahlberg, professor och expert på svampar vid Sveriges lantbruksuniversitet. Anders har ägnat sin forskningskarriär åt svamparnas ekologi, särskilt i boreala skogar. Där har han bland annat studerat vad som händer med svampsamhället när vi brukar skogen på olika sätt.
MEDVERKAR PÅ EXKURSIONEN gör också Bertil Lundahl, som har intresserat sig särskilt för hur sällsynta arter kan spridas och etablera sig i störda miljöer som gruvområden, sandtag och hyggen.
EXKURSIONEN GENOMFÖRS i norra Uppland. Vi startar i naturreservatet Bolstan-Vad, känt för sin rika svampförekomst i den tidigare betade kalkbarrskogen. Efter ett stopp i en avverkad skog fortsätter vi till den konstgjorda Lanforsen- Tippön i Dalälven. Där har många ovanliga svamparter etablerat sig i den tallskog som vuxit upp på schaktmassorna. Har vi tur får vi se bland annat lilaköttig taggsvamp och lakritsmusseron, som båda anses vara beroende av skoglig kontinuitet.
Tisdagen den 16 september, kl 09.30–16.00
Samling: Parkeringen vid naturreservatet Bolstan-Vad, cirka 15 kilometer norr om Tierp, strax sydost om Västlands kyrka. Kaffe serveras från kl. 9.00. Avslutning på Tippön, cirka 2 mil norrut, senast klockan 16. Lunch i fält. Samåkning uppmuntras (information om bra uppsamlingsplatser skickas senare till anmälda deltagare).
Ta med: Kläder efter väder och gärna något att sitta på. Räkna med några kilometerssammanlagd promenad i lätt terräng.
Deltagaravgift: Medlem i Skogshistoriska Sällskapet: 300 kr. Ännu ej medlem 400 kr. Priset inkluderar förmiddagskaffe, lunch och dokumentation.
Anmälan senast fredagen den 29 augusti genom att fylla i formuläret som du når via den blå knappen nedan.
Max 35 deltagare. Först till kvarn…
Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information
Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.