Träden och skogen på Kungliga Djurgården

04okt10:0016:00Träden och skogen på Kungliga Djurgården

Information

Skogarna i den forna, kungliga jaktparken Djurgården, bär spår av 500 års föränderlig markanvändning.

Vi får bekanta oss med människor och målsättningar som förknippas med Djurgårdens skogar under denna tid. Många av jätteekarna har varit med under hela denna långa tid och vi får höra om vad de skulle kunna berätta.

Kungliga Djurgården är också något av en skogshistorisk och skogsvetenskaplig vagga. Här levde och verkade hovjägmästaren Israel af Ström under 1800-talets första hälft. Han brukar kallas “den svenska skogshushållningens fader” och grundade Statens skogsinstitut.

Inom samma område verkade också gustavianen Adam Niclas Edelcrantz, som kom att intressera sig för jordbruk och gjorde Skuggan till en mönstergård. Han medverkade vid tillkomsten av Kungl. Svenska Lantbruksakademien och var pappa till Experimentalfältet; ett centrum för jordbruksforskning under 1800-talet.

Under 1900-talet var lockelsen att exploatera skogarna för bostäder mycket stor, men det blev till slut en nationalstadspark. Vi får också ta del av denna och diskutera skötselplanen för parken.

 


Tisdag den 4 oktober kl. 10.00–16.00

Samling: Vid Kungl. Djurgårdens förvaltningskontor, Stora Skuggan. Tag Bergiusvägen vid Naturhistoriska muséet och följ sedan Stora Skuggans väg till kontorets parkering. Kaffe serveras från kl. 09.30.

Exkursionsvärd: Skogshistoriska Sällskapet och Djurgårdsförvaltningen.
Exkursionsledning: Henrik Niklasson, Djurgårdsförvaltningen och Jan Sandström, Skogshistoriska Sällskapet.

 


Anmälan senast fredag den 16 september till:
Jan Sandström 08-656 23 08, 070-603 98 11.
E-post: jan.g.sandstrom@telia.com

Tid

(Tisdag) 10:00 - 16:00(GMT+00:00)

Plats

Kungl. Djurgårdens förvaltningskontor, Stora Skuggan

Other Events

Dela detta event

Get Directions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng