Obs: Exkursionen är nu fulltecknad men du kan anmäla dig till reservplats.
I mitten av 1700-talet bröts tystnaden i Hotagens stora granskogar av nybyggare. Regeringen lockade med skattefrihet för dem som nyodlade i skogs- och fjälltrakter.
Som nybyggare i växtzon 7-8 gällde det att bruka alla markslag i landskapet. Skogsbete och myrslåtter hade stor betydelse för den viktiga boskapsskötseln. jakt och fiske gav betydande tillskott till försörjningen. Mångbruk var en förutsättning för överlevnad i dessa bygder – då som nu.
Följ med på en mångbruksresa i fjällnära bygder där gränsen mellan Norge och Sverige sällan existerat. Vi utgår från Flottargården, Valsjöbyn, där våra mångbrukande exkursionsvärdar Gunnar och Doris Heibring bor. i deras skog kan vi jämföra skogstillstånd, brukningsmetoder och skogen som försörjningsunderlag då och nu. Efter lunch vid det mäktiga Rengsfallet gör vi ett gårdsbesök i norska Lierne för att möta likheter och skillnader över gränsen. Vi följer sedan vattnets flöde tillbaka till Flottargården – navet för flottningen i övre Indalsälven. Middag och övernattning på Rörvattnets Fjällhotell.
Nästa dag inleds med ett kort stopp vid Bågavattnets fjällgård för att ta del av fjällägenheternas historia. Färden går sedan till Vinklumpen, vår- och hsötviste för Jijnjevaerie Sameby där Marianne Gråik lär oss om renskötselårets olika faser. här finns också Sapmis första, och hittills enda, renskiljningsanläggning under tak. Till lunch blir det äkta busat på kulturmärkta Myhrbodarna – en av våra få kvarvarande fäbodar med mjölkkor och förädling av mjölken på plats till tjuckmjölk och ost. Anita Myhr berättar om den välbevarade fäbodens historia och arbetet där.
Vi avslutar vid Skansen Klintaberg, byggd under andra världskriget, då gränsen var stängd i denna annars gränslösa bygd.
Den jämtländska sommaren är oändligt ljus och vacker denna tid. Passa på att kombinera med några semesterdagar i den vackra Hotagsbygden (se hotagen.com).
Tisdagen den 28 juni kl. 11.00 till onsdagen den 29 juni kl. 16.00
Samling: Flottargården i Valsjöbyn. Kaffe serveras från kl 10.15.
Färdsätt: Exkursionen genomförs med egna bilar.
Pris: Cirka 2,400 kr/person inkl. 2 luncher, 1 middag, 1 frukost, fm/em-kaffe och logi.
Hitta hit: Flottargården ligger 2 km väster om Valsjöbyn i nordvästra Jämtland, ca 2 timmars bilfärd från Östersund, längs länsväg 340.
Exkursionsvärd: Skogshistoriska Sällskapet och familjen Heibring.
Exkursionsledning: Gunnar Heibring, Flottargården, Marianne Gråik, Jijnjevaerie sameby, Anita Myhr, Myhrbodarna, Marianne Eriksson och Hans-Jöran Hildingsson, Skogshistoriska Sällskapet.
Anmälan senast söndag 1 maj till Marianne Eriksson, marianneeriksson063@gmail.com, mobil 073-097 76 01. Max 30 deltagare – först till kvarn. När anmälan är mottagen får du ett svar per e-post med besked om att du fått plats, alternativt står på reservlistan. Du bekräftar ditt deltagande genom att betala in avgiften enligt anvisningarna i svarsmejlet. OBS: Kontant betalning på plats är inte möjlig.