Varför försvann inte bokskogen på Ryssberget?

16jun10:0016:00Varför försvann inte bokskogen på Ryssberget?

Information

Exkursionen gör en tidsresa från bronsåldersfolkets odlingsmark till dagens välskötta bokskogar. Vad var det som gjorde att landets största sammanhängande bokskog idag finns på Ryssbergets östra sida. Det är en unik miljö som förutom höga skogliga värden också har stora rekreationsvärden.

I området finns rikligt med historiska lämningar – från stenåldersbosättningar fram till 1900-talets torp. Här på Ryssberget utvecklades tidigt en diversifierad handel med bokträ som råvara – byggnadsvirke, brännved, smörtunnor och andra träprodukter. Här kunde man också hålla svin och betalade för detta skatt till staten i form av ”ollonfläsk”, det vill säga saltat fläsk.

Under exkursionen får vi möta ett antal intressanta personer, med olika bakgrund, som delger oss sina kunskaper om Ryssbergets alldeles speciella historia. En av dem är Nils Gabrielsson som har skött skogen på många av fastigheterna och utvecklat en rationell bokskötselmetod som tillämpats här i över 50 år.

Samling: Ysane kyrka vid gamla riksvägen. Kaffe serveras från kl. 09.30.

Hitta hit: Sväng av från E22 från norr/öster vid Pukavik eller från söder/väster vid Sölvesborg/Mjällby.
Avfärd mot åsen kl 10.00. Exkursionen görs i bilkortege.

Exkursionsvärdar: Skogshistoriska Sällskapet och Skogsstyrelsen.

Exkursionsledning: Helene Reiter, Skogshistoriska Sällskapet/Skogsstyrelsen.

Deltagaravgift: Medlemmar i Skogshistoriska Sällskapet: 200 kronor. Ännu ej medlem: 300 kronor. Betalning görs på plats, kontant eller Swish. I priset ingår förmiddagskaffe och lunch.

Anmälan senast fredagen den 9 juni:
Helene Reiter, 070-820 74 08. E-post: helene.reiter@skogsstyrelsen.se
Max antal deltagare: 30.

Tid

16 Juni, 2017 10:00 - 16:00(GMT+00:00)

Plats

Blekinge

Ysane

Other Events

Dela detta event

Get Directions

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng