Det är väl känt att stora våtmarksarealer försvann på 1800-talet genom dikning och sjösänkningar. Mindre känt är man under samma århundrade på många håll också skapade temporära våtmarker – översilningsängar – för att öka produktionen av kreatursfoder.
I FRAMFÖRALLT NORRA
Information
Det är väl känt att stora våtmarksarealer försvann på 1800-talet genom dikning och sjösänkningar. Mindre känt är man under samma århundrade på många håll också skapade temporära våtmarker – översilningsängar – för att öka produktionen av kreatursfoder.
I FRAMFÖRALLT NORRA SVERIGE var detta en vanlig metod som bedömdes så viktig att tillgången på översilningsmarker låg till grund för koloniseringen av inlandet.
Om denna epok handlar den exkursion vi ska göra i det västerbottniska inlandet med start och mål i Skellefteå.
Lördag 31 maj
VI INLEDER MED EN guidad visning på Sara Kulturhus helt byggt i trä. Kulturhuset har fått sitt namn efter bygdens stolthet den lokala författaren Sara Lidman. Smarta energisystem och lokalt producerat virke minimerar husets klimatavtryck, mer om detta under guidningen.
Lunch serveras på restaurang Mandel, vars specialitet är norrländska och lokala produkter. Vi träffas på Sara som vi säger numera, i Skelleftebornas nya vardagsrum.
DÄREFTER ÅKER VI i gemensam buss till Karsbäcken. Där vandrar vi ner till det enorma översilningsdiket som bevattnat ett 10 hektar stort område (promenad i skogsterräng 1,5–2 km). Översilningsdiket – idag dolt i skog och under vegetation är grävt i sand och löper i kanten av en stor dödisgrop. Vi vandrar efter diket mot bäcken. Då det är tidigt på våren kommer det att gå bra att se lämningar efter dammar, stenkistor, timmerskoningar och kolbottnar.
EFTER FRUKOST BESÖKER VI Västerbottens första kulturreservat, Rörträsk silängar (promenadstig ca 1,5 km). Anläggningen är unik då den idag är det enda exemplet på en fungerande siläng som finns i Västerbottens län.
I reservatet kommer vi att kunna släppa på vattnet från dammen och mala säd i Skvaltkvarnen, hyvla spån i spånhyveln, slipa lien på slipstenen och se vattnet sila över på översilningsängarna.
Våra guider Jens och Tord Vidmark har under många år arbetat med restaurering och skötsel av reservatet.
EFTER FIKA OCH BESÖK VID en unik kulturlämning, en rävtång, åker vi vidare mot Svansele dammängar. Där gör vi ett kortare stopp och ser ut över de 40 ladorna med upp till 2 meters undertimring för att höet inte skulle bli blött samt den överdämda Petikån. Vi får höra om hur vattnet använts för att öka skörden och hålla ängena fria från ris.
Resan avslutas med lunch, tilllagad av Vilda Kocken på Svansele Vildmarkscenter och guidning i vildmarksutställningen i Svansele vildmarkscenter.
Lördag den 31 maj– söndag den 1 juni 2025
Samling: Sara Kulturhus, centrala Skellefteå. Flygbusshållplats finns strax utanför kulturhuset, billig bilparkering finns norr om järnvägen. Kaffe serveras från kl. 10.00.
Avslutning: Sara Kulturhus kl. 15.00
Exkursionsledning: AnnKristin Unander och Johan Renström, Skogshistoriska Sällskapet.
Deltagaravgift: Medlem i Skogshistoriska Sällskapet 3 440 kr. Ännu ej medlem 3 800 kr. Priset inkluderar bussresa, mat och logi i dubbelrum (445 kr extra för enkelrum). Dryck utöver bordsvatten betalas av var och en.
Anmälan Anmälan senast fredagen 10 maj genom att fylla i formuläret som du når via den blå knappen nedan.
Max 30 deltagare. Först till kvarn…
Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information
Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.