Vindelns försöksparker, Västerbotten

24aug09:3015:30Vindelns försöksparker, VästerbottenHundra år av skogliga mätningar och försök

Information

I år firar både SLU:s skogliga försöksparker och Riksskogstaxeringen 100-årsjubileum. I början av 1900-talet väcktes insikten om att vi behövde ha bättre kunskap om våra skogsresurser och år 1923 invigdes Kulbäckslidens och Svartbergets försöksparker nära Vindeln. Under dagen kommer vi att få höra både om försöksparkens historia och om dagens försöksverksamhet.

Dagen inleds på Kulbäcksliden med att professor emeritus Mats Nilsson, SLU, berättar om torvmosseforskaren och botanisten Carl Malmström som studerade skogsmarkens försumpning. Vi besöker Degerö Stormyr som Malmström valde som studieobjekt eftersom vitmossan ”tyckes välla ut över sina bäddar”. Vi får höra om Lars Tiréns skogshistoriska undersökningar från skogshistorikern Anna-Maria Rautio, som representerar markvärden Sveaskog. Tillsammans med Irene Gustafson från Västerbottens museum besöker vi Flakastugan som användes både till laboratorium och boende och får en inblick i dåtidens forskarliv.

Efter förflyttning till andra sidan Vindelälven tillbringar vi resten av dagen på Svartbergets försökspark strax norr om Vindeln där vi besöker intressanta fältförsök och får en inblick i den skogstekniska utvecklingen. Kanske får vi även besök av ett taxeringslag från Riksskogstaxeringen som klavar träd på ett av de tio meter breda bälten som inventerades under det första omdrevet.

Torsdag 24 augusti 2023 kl. 09.30–15.30

Exkursionsvärdar: Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Skogstekniska klustret, Sveaskog och Skogshistoriska Sällskapet.

Exkursionsledning: Forskare och ledning för Vindelns försöksparker och Anna-Lena Axelsson, Skogshistoriska Sällskapet.

Anmälan och mer information om exkursionen hittar du på SLU:s hemsida. Senaste anmälningsdatum är 10 augusti. Exkursionen är kostnadsfri för deltagare. Frågor besvaras av Anna-Lena Axelsson anna-lena.axelsson@slu.se eller 070-376 21 71.

Kombinera gärna exkursionen med ett besök på utställningen ”Hur många träd finns det i skogen?” på Västerbottens museum i Umeå som ger insikter om den stora kunskapsinsamling som pågått i hundra år. Samtidigt pågår även utställningen ”Kockor – unga kvinnor i Norrlands skogar” på Kvinnohistoriskt museum i Umeå.

Tid

24 Augusti, 2023 09:30 - 15:30(GMT+02:00)

Dela detta event

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng