Exkursionen är fulltecknad men du kan anmäla dig till reservlistan.
Alla som färdats längs E4 har i höjd med Gränna sett den långsmala ön skimra ute i Vättern. Färre är det som tagit sig tid att också besöka Visingsö och sätta sig in i dess spännande historia. En historia som rymmer såväl kungar och ekskogsplantering som ett fåfängt försök att via mullbärsträd tillverka silke.
Exkursionen startar med samling i Gränna hamn där vi får kaffe och fördelar oss för samåkning. Väl framme på ön börjar vi vid den välkända ekskogen som planterades på 1830-talet för att försörja den svenska marinen med skeppsvirke. Som vi vet blev det inte så. Här får vi höra om hur det gick till när ekplantorna fraktades till Visingsö och hur ekvirket idag används. Vi får också höra mer om mullbärsodlingen.
Därefter besöker vi resterna av borgen Näs på öns sydspets, ofta beskriven som Sveriges äldsta kungaborg. Den räknar sina anor till 1100-talet då någon av de sverkerska stormännen började uppföra den. I sen tid spelar Näs en viktig roll i Jan Guillous böcker om riddaren Arn.
Lunchen intar vi i Braheskolan, Visingsö folkhögskola. Där tar vi också en titt på det spektakulära biblioteket ritat av arkitekten Carl Nyrén och uppfört på 1990-talet av ekvirke från ön.
Under dagen kommer vi också att få ta del av Vätterns roll som förbindelselänk mellan de omgivande landskapen och om Per Brahe, slottet Visingsborg och det välkända Brahehus på berget ovanför Gränna.
Onsdag 31 maj 2023, kl 09.30–15.30
Samling i Gränna hamn. Kaffe serveras från kl 08.30. Färjan till Visingsö avgår kl 09.30. Alla bilar med sina passagerare måste vara på plats i kön senast 5 minuter dessförinnan.
Samåkning: Vägarna på Visingsö är smala och möjligheterna att parkera vid stoppen begränsade. Samåkning är därför en förutsättning. Ange vid anmälan hur många passagerare du kan ta i din bil. Ange också dess registreringsnummer. I god tid före exkursionen kommer alla att få besked om vilka bilar som vi ska färdas i.
Exkursionsvärd: Skogshistoriska Sällskapet.
Exkursionsledning: Lars Kardell, professor emeritus, Olle Wengelin, f.d. förvaltare Skogssällskapet, Agneta Åsgrim Berlin, f.d. Jönköpings läns museum samt Britta Färdig Bergström, Torgny Bergström och Lars Klingström, Skogshistoriska Sällskapet.
Deltagaravgift: Medlemmar i Skogshistoriska Sällskapet, 350 kr. Ännu ej medlem, 450 kr. Deltagaravgiften inkluderar förmiddagskaffe, lunch och färjebiljetter. Betalning enligt nedan.
Anmälan senast måndagen den 22 maj till Lars Klingström, i första hand per e-post lars@klingstrom.net alternativt 070-523 51 70. Ange önskemål om specialkost. Max 50 deltagare – först till kvarn! När anmälan är mottagen får du ett svar per e-post med besked om att du fått plats, alternativt står på reservlistan. Du bekräftar ditt deltagande genom att betala in avgiften enligt anvisningarna i svarsmejlet.