Det går fortfarande att hitta spår av den samiska befolkningens lågintensiva skogsutnyttjande i naturliknande skogar dit det moderna skogsbruket inte nått. I hela Sápmi, ner till i höjd med Umeälven finns oerhört många träd med spår av barktäkt. Bark var ett viktigt inslag i den samiska kosten. Det tunna skiktet mellan veden och ytterbarken är rik på kolhydrater och C-vitamin. Det har den samiska ursprungsbefolkningen vetat i tusentals år.
Det äldsta exemplet på barktäkt i Sápmi har man funnit i en myr utanför Arjeplog. Där hittades en välbevarad 3 000 år gammal tallstam med tydliga spår av barktäkt.
Barkskörden ägde rum i juni då träden savar och barken är lätt att komma åt. Det samiska ordet för juni är biehtsemánno, vilket i direkt översättning betyder tallmånaden. Barken är då som mest näringsrik. Innerbarken kunde ätas direkt som en vårprimör, men oftast torkade man eller rostade den och använde den sedan under hela året som ett värdefullt kosttillskott.
Man hade också fullt klart för sig hur mycket bark man kunde skörda från en tall utan att ta livet av den och lämnade därför alltid en livrand på minst tre fingrars bredd.
Av: Lars Klingström
Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information
Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.