LRF
Franzéngatan 6, 10533 Stockholm
Events at this location
Inga evenemang
Franzéngatan 6, 10533 Stockholm
Inga evenemang
Tidender är Skogshistoriska Sällskapets tidskrift, fylld av skogshistoriska reportage och beskrivningar av våra aktiviteter. Som medlem loggar du in och läser det senaste numret. Tidigare nummer hittar du här.
Det blev en skön och intressant heldag för de 56 deltagarna i exkursionen på Visingsö onsdagen den 31 maj.
Vädret var bästa tänkbara och den närmast lite exotiska ön levde till fullo upp till besökarnas högt ställda förväntningar.
Professor emeritus Lars Kardell inledde vid ”gummans intaga” med att berätta historien om varför Visingsö på 1820-talet valdes ut som den plats där flottans framtida behov av ek för skeppsbyggnad skulle ske. Inte minst spännande var att höra om den vådliga transporten av ekplantor hösten 1831 avlöpte. Det blev trivsam upptakt ackompanjerad av livlig fågelsång och ljudet av hovar från passerande remmalag.
Olle Wengelin, f.d. Skogssällskapet, berättade därefter om för hur ekskogen därefter skötts. Under en promenad genom både ett nyanlagt bestånd och en gles skog de nu 190-åriga ekar, redogjorde Per Linder, Fastighetsverket, för hur man idag sköter skogen. Här blev det också en diskussion om strategierna inför framtiden.
De få, knotiga mullbärsträd som står kvar efter 1800-talets försök med att framställa svenskt siden, tilldrog sig stort intresse. ”Det var en mycket arbetskrävande process, resultatet var de flesta år magert, men ända fram till 1920-talet fortsatte man att utfordra fjärilslarver med mullbärsblad och ta vara på deras kokonger”, berättade Lars Kardell.
Efter lunch på Braheskolan besöktes den i stilrena, tidigmedeltida Kumlaby kyrka innan färden ställdes till resterna av borgen Näs på öns sydspets. Agneta Åsgrim Berlin, f.d. Jönköpings läns museum, berättade om hur borgen spelat viktiga roller i det framväxande landet Sveriges historia. I sen tid även åskådliggjort i Jan Guillous böcker om riddaren Arn.
Avslutning vid Per Brahes en gång magnifika slott Visingsborg, basen för Grevskapet Gränna-Visingsö, idag en välhållen ruin som ändå låter ana dess forna glans.
... Mer textMindre text
Fantastiska bilder. Tack.
Det blev två omväxlande och intressanta dagar den 24-25 maj då Skogshistoriska Sällskapet bidrog till firandet av Föreningen Skogens 140 år. Ett sextiotal medlemmar från båda organisationerna samlades i Sollefteå, där den första av föreningens föregångare bildades 1883.
Med strålande utsikt över Ångermanälven och ”halva Norrland” spelade Johan Larsson, Marianne Eriksson, Bengt Ek och Hans-Jöran Hildingsson under dag 1 upp ett antal tablåer som illustrerade föreningens historia. Att de hotande regnmolnen till slut satte hotet i verket, förtog inte upplevelsen av de agerandes prestationer. I synnerhet förtjänar Marianne Erikssons tolkning av en sedvanligt vassordad Sara Lidman att omnämnas.
Dag två bjöds deltagarna på båttur genom Ådalen. För ett sekel sedan var det Sveriges livligaste industriområde med 43 sågverk och nio massabruk på en sträcka av bara fyra mil. Starten gick i Sandslån, där virket som kom flytande i älven en gång samlades upp och sorterades. I grannaste väder gick sedan färden till Härnösand allt medan föredragshållarna avlöste varandra och förmedlade Ådalens både ljusa och tragiska sidor.
En minnesvärd exkursion och ett värdigt sätt att uppmärksamma Föreningen Skogens 140 år.
... Mer textMindre text
Under Riksskogstaxeringens första år i Kopparbergs län 1923 var den unge jägmästaren Carl Lugnegård lagledare för ett av arbetslagen. I en intervju från 1992 berättar han om fältarbetet och tjänsten som lagledare. Endast han och den biträdande lagledaren som ansvarade för prickning (mätning och räkning av träd) hade en skoglig utbildning. Övriga lagmedlemmarna som nyligen hade anlänt till startplatsen i Älvdalen var ovana vid fältarbete, saknade lämpliga kläder och skor och hade inga ryggsäckar. Hör Carl Lugnegård berätta själv i filmen.
1993: Riksskogstaxeringen 70 år
Film producerad inför Riksskogstaxeringens 70-årsjubileum, 1993. Intervju med Carl Lugnegård som arbetade med den första taxeringen 1923.
... Mer textMindre text
Mycket spännande.
Nu går det att anmäla sig till exkursionen på Vindelns försöksparker i Västerbotten den 24 augusti på temat "Hundra år av skogliga mätningar och försök". År 1923 inleddes verksamheten vid Kulbäckslidens och Svartbergets försöksparker i Vindeln och samma år startade Riksskogstaxeringen med nationella inventeringar för att öka kunskapen om skogstillståndet. Detta uppmärksammas med en jubileumsexkursion som arrangeras tillsammans med SLU och Sveaskog. Exkursionen är kostnadsfri och genomförs med gemensam buss. Mer information och länk till anmälan via SLU (se nedan). ... Mer textMindre text
Jubileumsexkursion - Vindelns försöksparker och Riksskogstaxeringen 100 år | slu.se
www.slu.se
I år firar Kulbäckslidens och Svartbergets försöksparker samt Riksskogstaxeringen 100 år. 1923 inrättades försöksparkerna på Sveaskogs mark nära Vindeln i Västerbotten. Nu uppmärksammar vi...Fortfarande finns några platser kvar på den fantastiska skogshistoriska båtturen på Ångermanälven. Läs mer: ... Mer textMindre text
Ångermanälven - FÖRLÄNGD ANMÄLNINGSTID
skogshistoria.se
År 1883 bildades i Sollefteå Föreningen Skogskultur i Norrland. Initiativet var en reaktion på det dåliga skogstillståndet i stora delar av norra
Vi lyfter fram den svenska skogshistorien och tar vara på minnen från dem som varit verksamma i skogen. Ju fler vi blir desto mer kan vi uträtta.
Läs mer och anmäl dig här!
Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information
Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.