Garphyttan, Närke

06sep09:3016:30Garphyttan, NärkeRödlistan, skogshistorien och naturvårdsdebatten

Information

Vad var det som hände när skogsdebatten skiftade fokus under 1900-talets sista decennier? När sällsynta arter kom att väga tyngst i naturvårdsdebatten, och när marknaden kom överens om ett regelverk som var strängare än lagen?

Ekologen Per Simonsson har undersökt de drivkrafter som låg bakom 1990-talets ökade naturhänsyn i skogsbruket och i en ny rapport har han gett röst åt nyckelpersoner som var med när det hände. På exkursionen berättar Per om hur det svenska skogsbruket svängde från hormoslyr och hyggesplogning till dagens naturhänsyn och frivilliga avsättningar. Vi får också med Sveaskogs hjälp se hur omställningen påverkat storskogsbruket.

En väsentlig faktor för förändringen är det fokus på arter som fick genomslag från 1970-talet, bland annat genom rödlistans framväxt. Vi diskuterar rödlistans roll i den praktiska naturvården och debatten, och hur sällsynta arter kan överleva i dagens brukade landskap. Bertil Lundahl, tidigare Skogsstyrelsen i Dalsland, har undersökt rödlistade arter i störda miljöer och berättar om att en del arter som bedöms kräva lång skoglig kontinuitet kan dyka upp även på oväntade platser.

Exkursionen startar och slutar i Garphyttans nationalpark strax väster om Örebro. Nationalparken avsattes redan 1909 som en av de första nationalparkerna i Europa. Här finns en granskog som är uppkommen efter plantering av tysk gran, men den har fått utvecklas fritt och innehåller idag en mängd rödlistade arter. På exkursionen kommer Tomas Gustafsson och Michael Andersson från länsstyrelsen i Örebro län att berätta om nationalparken och dess historia. Dessutom tittar vi närmare på några av de ovanliga arter som kan hittas i skogen. På eftermiddagen flyttar vi oss till Sveaskogs marker för att under Rune Anderssons ledning diskutera naturhänsyn i det praktiska skogsbruket.

Tisdagen 6 september kl. 09.30-16.30 med kaffe från 9.00.

Samling: Garphyttans nationalpark. Se samlingsplatsen i Google maps.

Exkursionsvärdar: Skogshistoriska Sällskapet och Sveaskog.

Exkursionsledning: Per Simonsson, tidigare SCA och länsstyrelsen i Härnösand, Bertil Lundahl, tidigare Skogsstyrelsen, Tomas Gustafsson och Michael Andersson, länsstyrelsen i Örebro, Rune Andersson, Sveaskog samt Mats Hannerz, Skogshistoriska Sällskapet.

Deltagaravgift: Medlem i Skogshistoriska Sällskapet: 200 kr. Ännu ej medlem: 300 kr. Priset inkluderar förmiddagskaffe, lunch och dokumentation. Max 45 deltagare (först till kvarn).

Anmälan senast 26 augusti till Mats Hannerz: mats.hannerz@silvinformation.se, 070-5288554. När anmälan är mottagen får du ett svarsmejl med besked om att du fått plats, alternativt står på reservlistan. Du bekräftar ditt deltagande genom att betala in avgiften enligt anvisningarna i svarsmejlet. OBS Kontant betalning på plats är inte längre möjlig.

Lästips: Per Simonsson, 2021. Naturhänsyn i skogsbruket – avgörande händelser och viktiga personer bakom utvecklingen. Rapport Skog nr 1, 2021. SLU.

Tid

6 September, 2022 09:30 - 16:30(GMT+02:00)

Plats

Garphyttans nationalpark

719 93 Vintrosa

Other Events

Dela detta event

Get Directions

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng